5 tips til hvordan du blir Helt sjef i egen økonomi

Skattemeldingen for 2020 er ute. Nå har du en gylden anledning til å skaffe deg god oversikt over egen økonomi og ta smarte grep. Siw Bergsås har lang erfaring fra finansbransjen og er kjent for foredraget «Helt sjef i egen økonomi». Her er hennes fem beste tips.

Siw Bergsås

1. Se på kontorstrukturen i banken din i dag

Kan du opprette kontoer med faste trekk og gi de navn på sparemålet ditt, har du fått til en god start. Sørg for å ha en bufferkonto til uventede regninger, og ha en felles handlekonto med to kort til innkjøp av mat dersom du lever i et parforhold. Den dagen du får lønning sørger du for å fordele midlene utover kontoene (sparemålene) dine, og la et avsatt beløp til egen forbruk den kommende måneden settes på brukskonto. Da vet du hva du har disponibelt. Se også over eget forbruk og se om det er uvaner og lommetyver du kan stoppe. 

2. Sett deg inn i betingelsene dine på lån

Gå inn på Gjeldsregisteret for å få full oversikt over hvilke lån og kreditter som står på deg. Ubenyttede lånerammer kan slettes. Dersom du har smålån, unngå å bake disse inn i boliglånet selv om det er rom for dette. Smålån kan bli veldig dyre når man strekker nedbetalingen på 25-30 år. Få de samlet med kort nedbetalingstid og sjekk om det er rom for å ta pant i bolig og få lav rente på smålånene også.

3. Rigg livet ditt slik at du tåler økonomiske uværstider

Sørg for å ha penger i bakhånd på konto, og sørg for å spare i BSU frem til du er 34 år. Start sparing til pensjon etter dette. Gjerne via en Aksjesparekonto (ASK) i et aksjefond. Et globalt indeksfond fungerer fint til dette formålet. Vær tro mot spareplanen din og ha stamina til å fortsette sparingen om markedet svinger. Husk at når aksjemarkedet går ned, kjøper du flere fondsandeler på salg, da er det lurt å øke sparingen fremfor å stoppe opp. Skal du spare i aksjemarkedet bør du ha en sparehorisont på 10 år.

4. Sørg for at eiendeler, liv og helse er godt sikret 

En livsforsikring er viktig om du lever i et parforhold. Er du alene er livsforsikring mindre viktig, mens en uføredekning alltid er aktuelt dersom du vil opprettholde betalingsevnen din om du skulle bli ufør. En god barneforsikring gjør at barna dine unngår å ende opp som minstepensjonister om de skulle bli ufør. Husk å sjekke hva forsikringene faktisk dekker, i tillegg til å sjekke prisen. Sørg for å ha parøkonomien sikret gjennom en samboeravtale dersom dere ikke er gift. Det kan enkelt lastes ned fra nettet. Et testamente kan det også være lurt å skrive, om man har særkullsbarn eller er samboere uten arverett til hverandre.

5. Pensjon er et viktig, men litt kjedelig tema å tenke på.

Glemmer man å sette seg inn i mulighetene sine, er det litt sent å begynne med det i 50-årene. Gå inn på Norsk Pensjon eller NAV og Din Pensjon. Simuler hva du får. Er det mindre enn du ønsker, må du ta noen grep. Samle all pensjon gjennom arbeidsgiver et sted, om du jobber i privat næringsliv. Det kan du gjøre gjennom Egen Pensjonskonto (EKP) som ble lansert 1. februar i år. Sjekk ut din spareprofil. Er det lang tid igjen til pensjon, så velg 100% aksjeandel i spareprofilen din. Et annet smart tips er å starte egen privat sparing i aksjefond tidlig. Da har du gode muligheter for å gå en god økonomisk fremtid i møte. 

Lykke til med å bli Helt sjef i egen økonomi!

 

Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem? Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.