- Jeg er veldig konkurranseorientert

– Jeg har alltid hatt lyst til å være leder. Fra barnehagealder fikk jeg høre «at hun kommer til å lede et eller annet», sier Live Olsen Hølmo. Bli bedre kjent med lederen av Studenutvalget her.

Om en time skal hun stå på scenen i Oslo og ønske 100 studenter velkommen til Econaforum. Timen kunne helt klart vært utnyttet bedre: forberedelser, ordentlig frokost, sjekke teknikken til det aller første møte med alle Econas studentavdelinger. Men Live er ikke nervøs, hun har aldri vært redd
for å stå på scenen. Og så stoler hun på andre.

Var klar for å ta over stafettpinnen 

- Jeg har vokst opp med to små brødre, tatt lederrollen og styringen, sier Live på Kaffebrenneriet
i Oslo en time før hun skal i ilden. Lillehamringen Live Olsen Hølmo har overtatt stafettpinnen etter bergenseren Ole Thomassen. Distansen går fra 3 500 studentmedlemmer og 15 studentavdelinger til målet om en enda større og mer betydelig studentgruppe som skal engasjere seg i Econas arbeid.

I 2016 ble det besluttet at Econa Student skulle økes fra fire til seks representanter i representantskapet. Beslutningen ble tatt fordi studenter alltid har vært en viktig del av Econas medlemsmasse. De er fremtiden, det er de som kommer til å forme foreningen videre og gi foreningen viktige impulser for utformingen av medlemstilbud og interesser. Live ser på ledervervet som den beste relevante deltidsjobben hun kan få.

econa_magma 0719_Mer enn jobben_Live Hølmo IMG_0186– Når vi i Econa Student får være med og sitte i førersetet, er det bare kjempekult. Vi får lov til å utvikle Econas strategi og har en betydelig stemme i en såpass stor organisasjon. Dette er en praksis som nesten ingen andre får.
Man kan lese så mye organisasjonsteori man orker, men praksis er noe helt annet. Å få holde på med arrangementer, betjene budsjetter, lede møter, påvirke, dette er jo den beste erfaringen man kan få, sier Live.

Økonomistudenter er ikke som andre studenter?

En gang i året samles alle Econa-medlemmer som har verv i lokalavdelinger, til Econaforum i Oslo. I år
var det 100 studenter blant totalt 170 deltakere. Felles for studentene er at de engasjerer seg i Econas 15 studentavdelinger. De arrangerer faglige og sosiale møteplasser på sine studiesteder, i tillegg til å være bindeledd mellom studiested og Econa sentralt. De som er ekstra engasjert, er valgt inn til Econas studentutvalg, tidligere studentstyret. Disse er bindeledd mellom studentene og Econas hovedstyre.

Er økonomistudenter annerledes enn andre studenter?

– Jeg tror mange tenker mye på å prestere på skolen og på andre plan. Det er mer uvanlig å ikke ha deltidsjobb og verv enn bare å jobbe med skole, sier Live, som har deltidsjobb i en bank.
- Vi vet godt at hard jobbing må til, vi er karrierefokusert, og mange av oss er lederorientert. Kanskje har vi mer selvtillit enn andre?

Dårlig taper - dårlig vinner

Det er flere likhetstrekk mellom vinnerskaller i toppidretten og de som lykkes i jobben som leder, skriver psykolog Arne Jørstad Riise i boken Norske vinnerskaller. «Tap og vinn med samme sinn» er ikke oppskriften for en som vil stå øverst på pallen, heller ikke Live.

– Jeg brenner lett for ting. Får fort eierskap. Da er det ingenting annet som gjelder. Når vi rekrutterer
studenter til Econa, blir alle andre konkurrenter. Da er det det som gjelder. Eierskapet gjør at vi roper høyt, vi står ikke stille på stand. Jeg er veldig konkurranseorientert og blir så altfor blid når jeg vinner, og desto surere når jeg taper. Altså både dårlig vinner og dårlig taper, innrømmer Live. Helt håpløst.

Gode råd til studenter

Samtidig er det utrolig viktig å få med alle. Også de som ikke er så frempå. Mitt råd til alle studenter er å være litt med på det som tilbys av aktiviteter. Være sosial – man behøver ikke danse på bordet hver gang, men vær med på det som skjer. Mye handler om å inkludere seg selv. Ikke sette seg i en posisjon som gjør at man blir utestengt. Man må tørre å tro litt på seg selv. Vi som er ute, har også et ansvar for å få med alle, sier Live.

På scenen spilles musikken til dansen «BliMe» for full guffe. Studentutvalget har bedt alle studentstyrene om å sende inn video av seg selv der de danser, litt for å bryte isen med en gang. Salen våkner. Og så går Live og resten av Econa Student på scenen.