Å snakke med en fremmed

Er det fortsatt slik at vi ikke skal snakke med fremmede? Og hvordan påvirker denne huskeregelen nettverksbyggingen i Norge?

Da jeg var ung sa mamma alltid: ikke snakk med fremmede. Det ble nesten som en huskeregel, slik som å se til begge sider før jeg krysset en vei eller at sort og brunt ikke matcher. Ikke snakk med fremmede. Hvorfor er det slik at vi viderefører denne tankegangen til våre egne barn? Denne frykten for det ukjente, denne fravikelsen fra å ta kontakt med medmennesker og det å knytte kontakt med medmennesker? Jeg ble tidlig skeptisk til denne regla min mor forsøkte å presse ned over hodet på meg. Jeg snakket med fremmede. I dag kaller vi det nettverksbygging, men fortsatt er det mange av oss som er skeptiske til å ta kontakt med mennesker vi ikke aner noen ting om. Hva er det verste som kan skje? Eller la meg si det på en annen måte; hva er det beste som kan skje?

La meg fortelle en liten historie om en gang jeg tok kontakt med en fremmed. Jeg hadde akkurat kommet meg av t- banen og bestemte meg for å kjøpe en dobbel latte på lettmelk. Inne på kafeen sitter en jente og sipper til en svart kaffe. Hun er litt eldre enn meg og skribler noe i en blokk.  Nysgjerrig som jeg er snikleser jeg i notatblokken hennes. «Jeg ser du jobber for en vitaminvann- produsent?» Hun ser på meg og smiler. Samtalen fortsetter og det ender med at jeg to uker senere får 350 flasker vitaminvann levert på døra til bruk i en studentkonkurranse jeg arrangerte.


Å bygge nettverk handler om mer enn å få, det handler om å dra nytte av andre menneskers kompetanse og la dem dra nytte av din. Vi i Econa verdsetter nettverksbygging, og vi er også en arena der man kan knytte kontakter. Det handler bare om å tre ut av komfortsonen og småprate med en fremmed. For noen er dette nærmest umulig. Jeg pleier å tenke at om det var jeg som hadde sittet der på kafeen og skriblet noe i en blokk, og noen tok kontakt med meg, ville jeg satt stor pris på det. Husk at når din mor sier til deg at du ikke skal snakke med fremmede, er det også slik at noen andres mor har sagt at de ikke får snakke til deg. Du er for dem en fremmed.

Jeg har flere ganger møtt folk som sier at nettverksbygging ikke er noe for dem, at det ikke er noe som de er gode på eller faller naturlig for dem. Vel, nettverksbygging er noe som kan læres slik som alt annet her i livet, det handler bare om å ville. Og å ville nok. Så min oppfordring fra meg til deg i dag er å snakke med en fremmed og se hva som skjer.