Anine Kierulf får Akademikerprisen 2015

Hun får prisen for sin forskning og engasjement for ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Pressemelding
Oslo, 13. oktober 2015

- Anine Kierulfs allsidighet, samfunnsengasjement og evne til formidling, samt hennes kritiske blikk på eget fagområde, akademia generelt og maktforhold i samfunnet, gjør henne til en verdig vinner av Akademikerprisen, sier juryleder Curt A. Lier.

Kierulf er utdannet cand. jur. fra Universitet i Oslo, har en «Master of Laws» fra Northwestern University i Chicago, og i 2014 forsvarte hun doktoravhandlingen «Domstolenes rettighetsprøving av lover i Norge». Hun fikk sin advokatbevilling i 2003 og har vært rådgiver i ytringsfrihetsspørsmål for Europarådet, stipendiat ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo og gjesteforsker ved Northwestern University og University of Chicago.

- Jeg er helt overveldet. Det plutselig å verdsettes for det jeg har drevet med i årevis uten særlig akademisk oppmerksomhet er utrolig hyggelig. Ytringsfrihetens grenser og begrunnelser er viktige for å forstå sentrale samfunnsdebatter, og vår statsforfatning vedgår oss alle, også utenom jubileumsåret. Det ville vært flott om prisen også kunne inspirere universitetsledelsen til å legge forholdene bedre til rette for forskningsformidling, sier Kierulf om å bli tildelt Akademikerprisen.

Som aktiv samfunnsdebattant bringer Kierulf faglighet og saklighet inn i krevende diskusjoner der holdninger og ytringer kan stå i konflikt med lovgivning og rettssikkerhet. Hun har også tatt til orde for at domstolenes makt ikke bare bør diskuteres i fagmiljøene, men bredt i den norske offentligheten da deres avgjørelser er av stor betydning for fellesskapet.

- Akademikerprisen er en annerkjennelse av akademisk frihet. Det er en stor ære å få lov til å dele ut årets pris til Anine Kierulf. Hun er en uredd formidler og en fantastisk representant for akademia, sier Curt A. Lier som har ledet juryens arbeid.

- Nå jobber jeg med å gjøre den norske balansegangen mellom folkevalgt makt og domstolsmakt bedre kjent i den internasjonale rettsliggjøringsdebatten, samtidig som jeg fortsetter å gruble, også høyt, om ytringsfrihet og Grunnloven her hjemme, sier Kierulf

Akademikerprisen som består av en pengesum på 100.000 kroner og en skulptur av Nico Widerberg, deles ut på Akademikernes høstkonferanse på Grand Hotel i Oslo, 21. oktober 2015.