Bakglatte ski og andre anekdoter fra arbeidslivet

Hva er likheten mellom en langrennstur og karrieren din?

SONY DSC

Nå som snøen endelig har meldt sin ankomst, bærer det rett ut på langrennstur. Litt som ivrige økonomistudenter etter endt studium, kler vi oss i passende antrekk og smører skiene akkurat slik vi har lært. Noen av oss har gått mye, har mange sesonger i ryggen. Andre har riktig utstyr, men ikke teknikk eller kunnskap. Allikevel tropper vi opp både på kontoret og i marka med motivasjon på topp.

Karrieren din skiller seg nemlig ikke stort fra en treningstur i marka. Når du først har kommet deg ut i løypa, kan du velge å enten følge de oppmerkede løypene, eller lage egne. Jeg gjorde det en gang, og endte opp med å flykte fra en elg og rett ut i akebakken. På samme måte kan slike ting dukke opp i karriereløpet. Plutselig har du endt opp i en helt annen retning enn du først forutså, for skiteknikk kan anvendes mange andre steder enn kun i marka. I tillegg er det nå slik at veien blir til mens vi går. Har du forstått hvor skoen skal trykke, og hvordan du reduserer (luft)motstanden i nedoverbakkene, er du godt på vei. Likevel er det alltid noen som har bedre forståelse for teknikk, og som kommer seg akkurat dit de vil litt raskere enn alle oss andre. Men det handler ikke om målet, men reisen dit.  

Etter noen timer i marka, eller år i arbeidslivet, går ting av seg selv og du enser nesten ikke hva som foregår rundt deg. Ruten blir for enkel, og det er tid for en utfordring. Langt der fremme ser du en isete oppoverbakke med bratt stigning. Har du riktig smøring, mon tro? Opp bærer det, og med noe bakglatte ski kommer du deg sakte, men sikkert til topps. Noen av oss går over i fiskebein, og noen tar til og med av seg skiene. Andre trenger litt drahjelp, og kanskje noen gulrøtter dinglende foran dem. Kanskje venter en fet bonus, nemlig en god knekk med Kvikk Lunsj på toppen? Og husk; det er de vi møter på vei oppover, som også er der for oss når nedoverbakken melder sin ankomst.

Så på med skiene, trekk luen godt over ørene og ta med klister. For som de sier: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær. Eller som de sier i arbeidslivet: Det finnes ikke problemer, bare muligheter.