Bank, bank - hvem der?

I Dagens Næringsliv kan man i dag lese om studenter som har valgt å ta sin utdannelse i utlandet. De kommer hjem igjen til Norge med en grad fra en veldig god skole i utlandet, ofte en skole som holder god internasjonal standard – men de får ikke jobb.

For Norge er det viktig (kanskje også kritisk) at noen studenter velger å studere i utlandet. Dette handler om flere ting, blant annet mangel på studieplasser i Norge og viktigheten av å stifte relasjoner utover landegrensene. 

Selv var jeg et semester i Nicaragua, hele graden turte jeg ikke å ta i utlandet. Men det jeg fikk oppleve under mitt utvekslingssemester var fantastisk. Jeg ble kjent meg herlige mennesker og man fikk oppleve og bo i en annen kultur, tilpasse meg noe annet enn det jeg var vandt til i Norge, noe jeg i dag ikke ville vært foruten. Den erfaringen man sitter igjen med etter å ha studert i utlandet kan man aldri tilegne seg ved å studere i hjemlandet, ergo har utenlandsstudenter som ønsker jobb hjemme, noe mer i bagasjen enn de med sin utdannelse fra Norge.

Når det er sagt er det også viktig å få frem at når man velger å studere i utlandet takker man ja til økt språk- og kulturforståelse, internasjonalt nettverk og utenlandserfaring. Samtidig velger man også bort et norsk nettverk – både med tanke på studentene og bedriftene man skal bli kjent med.

Econas lønnstatistikk viser at det tar noe lengre tid før de som har studert i utlandet får sin første jobb, noe vi mener relativt enkelt kan forklares (tidlig søknadsprosesser og bedriftspresentasjoner foregår ikke i Singapoore).

Så hva skal man da gjøre for å få jobb når man kommer hjem? Selv mener jeg jobbsøkerprosessen bør starte før du kommer hjem. De aller fleste søknadsprosesser foregår på nettet, og jeg vil oppfordre alle som studerer i utlandet til å være med på disse prosessene. Finn ut hvilke bedrifter man kunne tenke seg å jobbe i, finn ut når søknadsfristen er og SØK! Dette handler om å gjøre seg kjent for bedriften, man får kontakt og skaper seg nettverk. Det er ikke sikkert bedriften betaler flybilletten din fra Australia og hjem til Norge for et intervju, men intervjuer foregår også på Skype og man blir forhåpentligvis invitert på intervju når man kommer hjem. De fleste bedrifter  har ikke oppstart av nyansatte før tidlig august, og man er nok hjemme i god tid før dette allikevel. Når man så kommer hjem starter jobben med å banke på dører. Vis deg frem, prat med folk, finn ut om du har et nettverk i noen av bedriftene du kunne tenke deg å jobbe i – dette handler jo også om å bygge nettverk. Et siste råd vil være å ta kontakt med de HR-avdelignene i de bedriftene man kunne tenke seg å jobbe i. Spør om mulighetene og eventuelt hvor du kan sende en åpen søknad. Fortell litt om deg selv og få frem din motivasjon for å jobbe der – virker du motivert for å jobbe i den respektive bedriften så har i tillegg HR-avdelingen gjort noe riktig, og det liker de å få bekreftelse på.

Lykke til med søkningen, og husk at alle dere som studerer i utlandet  (og er medlem av foreningen) kan sende inn deres CV og deres søknad til Econa, så skal vi uansett sørge for at dette ser bra ut!