Beslutningstakerne

I artikkelserien «Beslutningstakerne» ønsker Econa å fortelle hvilke roller økonomer har i virksomheter som står midt inne i de megatrendene som former samfunnet.

Hvordan påvirker økonomers vurderinger de beslutningene som tas av virksomheter som står midt oppe i klimaspørsmål, teknologisk utvikling, fremveksten av nye økonomier, urbanisering og demografiske endringer? 

Vi ser på hva som skjer i Norge de neste årene gjennom perspektivet til økonomer i de ledende bedriftene. Vi vil vise hvilken betydning og rolle økonomen har og hvordan de bidrar til bedre beslutninger hver dag.

Les artiklene:

Anita Lohne Anita Lohne (002)Anita Lohne (002)Anita Lohne (002)

Økonom og etterforsker i Økokrim. Som fersk student ved Høgskolen i Sørøst-Norge må jeg nok innrømme at økonomi var litt tørt og kjedelig. Det varte helt til jeg fikk en foreleser i makroøkonomi som fortalte om hvilke konsekvenser økonomisk kriminalitet har for samfunn og økonomi. Da våknet jeg.

 

Javad MushtaqIMG_2901 (002)IMG_2901 (002)IMG_2901 (002)IMG_2901 (002)

Leder MAK og er styremedlem i Econa, mener interkulturell kompetanse kan være avgjørende for å lykkes når man sendes til utlandet for et norsk selskap. Nå jobber han målrettet for å fortelle det til både bedrifter og unge ledertalenter med mangfoldig bakgrunn.

 

Bjorn_BaersethBjorn_BaersethBjørn Børseth
Han er økonom og kontraktsdirektør i Nye Veier. Han leder arbeidet når E18, E39 og E6 skal oppgraderes i henhold til mål som fellesskapet har gitt dem.

 

 

Andreas ThorsheimAndreas ThorsheimAndreas Thorsheim
Begynte karrieren som trainee i Schibsted, ble administrerende direktør i Bergens Tidende og har nå startet som Solgründer. 

 

 

Knut Inderhaug Bilde K Inderhaug 2  (002) (002)Bilde K Inderhaug 2  (002) (002)
Fjernvarme gir oss allerede viktige energi- og miljøgevinster. Men selve leveransen – fornybar energi i form av varmt vann i kraner, gulv og ovner – er i ferd med å komme nærmere kunden på kundens premisser. Siviløkonom Knut Inderhaug er direktør for forretningsutvikling i Hafslund Varme, Norges største fjernvarmeselskap.

 

Sven Nicolai EppelandEppeland_profilEppeland_profilEppeland_profil
CEO og gründer av Snappit, som forenkler og forbedrer mobil betaling. Sven har brukt hele utdannelsen som verktøykasse for å lykkes med selskapet sitt. Han har også deltatt i Econas mentorprogram.  

 

 

Thomas Wikberg Thomas WikbergThomas WikbergThomas Wikberg
Vice President og ansvarlig for vestlige markeder i Opera Software AS forteller om hvordan det var å gå fra en populær nettleser til en enda mer lønnsom nettleser og tjene penger på noe som er gratis for brukerne.

 

Ludvik SandnesLudvik Sandnes ute BjørvikaLudvik Sandnes ute BjørvikaLudvik Sandnes ute BjørvikaLudvik Sandnes ute BjørvikaLudvik Sandnes ute BjørvikaLudvik Sandnes ute Bjørvika
Siviløkonom og styreleder Ludvik Sandnes, Oslo Cancer Cluster har spilt en nøkkelrolle i finansieringen av forskning på kreftmedisin.

 

 

Marit Røed  ØdegaardMarit Rød Ødegaard_bilde m logoMarit Rød Ødegaard_bilde m logoMarit Rød Ødegaard_bilde m logo
Marit Røed Ødegaard har hatt en eventyrlig reise i Yara. Fra handelspolitiske spørsmål, har jobbene vært svært mangfoldige. Hun har jobbet i Latin-Amerika, Tanzania og Nederland, for å nevne noen. Nå er hun HR-ansvarlig i Yara.

 

Kristine Hofer NæssKristine Hofer Næss Kristine Hofer NæssKristine Hofer Næss
Siviløkonom Kristine Hofer Næss anbefaler alle siviløkonomer å jobbe i teknologi-bransjen, både fordi teknologi, digitalisering og data er den nye oljen, med alle de spennende mulighetene det gir, inkludert fleksibiliteten knyttet til når og hvor du jobber fra.

 

Erlend Bergh AndersenErlend Bergh AndersenErlend Bergh AndersenErlend Bergh Andersen
Prosjektleder Erlend Bergh Andersen jobber med produktutvikling i Visma. Han mener morgendagens brukere har høyere utdanning enn gårsdagens brukere, de har vilje og evne til å gjøre mye mer enn å punsje data.

 

Sigurd Bay Sigurd BaySigurd Bay
Direktør for Strategiske Prosjekter hos Hurtigruta. Sigurd Bay jobber for at den moderne opplevelsesturisten får ekte og unike opplevelser. De vil ikke lenger bare se på, de vil delta og nærmest smelte inn i omgivelsene.

 

Laila Dahlen LailaLailaLailaLaila
Produktdirektør og økonom Laila Dahlen avslører hva som ligger bak FINNs ledende posisjon i Norge. Hun ser fram mot 2020, da vil FINN være enda mer tilpasset brukernes stadig mer kresne behov.

 

Emma Trytis Vipps bilde EmmaVipps bilde Emma
Siviløkonom Emma Trytis vei til DNB og Vipps har vært både tilfeldig og målrettet. Den tidligere elitefotballspilleren fra Sverige har nå ansvaret for at Vipps blir en suksess.

 

Elin Ersdal Elin Ersdahl art liggendeElin Ersdahl art liggendeElin Ersdahl art liggendeElin Ersdahl art liggende
Investeringsdirektør Elin Ersdal investerer i utviklingsland i Afrika. Ersdal er en av et drøyt dusin investeringsdirektører som jobber med Norfunds investeringer. De fleste ansatte er siviløkonomer fra handelshøyskoler, men selv er hun utdannet økonom fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås.

 

Ole Christian Lien Ole Christian LienOle Christian LienOle Christian LienOle Christian Lien
Hvor mange kroner koster pensjonistene oss i 2030? Og hva om levealderen øker og vi endrer reglene? Sånt lurer gjerne finansministeren og politikerne på. Svaret får de fra økonom Ole Christian Lien i NAV, som ikke har gått på noen milliardsmell siden 2011.

 

Øyvind Isachsen i NorweaØyvind IsachsenØyvind Isachsen
Siviløkonom Øyvind Isachsen er adm.dir i Norwea og opplever stor interesse fra europeiske kraftprodusenter som vil bli grønnere og mindre avhengig av russisk og norsk olje og gass. 

 

Har du tips til en økonom og virksomhet vi kan snakke med, kontakt oss gjerne. Dette bør fortrinnsvis være en virksomhet som enten har leveranser knyttet til de globale megatrendene eller som på andre måter er tett knyttet til dem. 

Kontakt gry@econa.no for ytterligere informasjon eller tips.

 

Tom Bolstad, adm. dir.