Beste time ever!

Siste torsdag i mars kom Økonomiglede til Veitvet skole i Oslo. Engasjerte elever fikk innføring i personlig økonomi, og prøve seg som økonomirådgivere.

Siri Farstad og Terje Mollestad jobber til daglig i henholdsvis Statoil og Egmont, men i dag har de på seg “trenerhatten” og er ute på skolebesøk med Økonomiglede. Begge to ser ut som de gleder seg til å ta fatt, når de står og forbereder seg litt før elevene kommer inn i klasserommet. Det er Siris første besøk, mens Terje allerede har vært i ilden flere ganger. Senest dagen før, på Morellbakken skole, noen få kilometer unna. 

Terje og Siri på Veitvet skoleTerje og Siri på Veitvet skoleTerje og Siri på Veitvet skoleTerje og Siri på Veitvet skole
Siri Farstad og Terje Mollestad på Veitvet skole

Elevene har nettopp hatt mat og helse, og kommer i små grupper inn i klasserommet etter hvert som de
er ferdige. Når timen starter er alle på plass og setter seg i grupper på tre, etter anvisning fra læreren.

Siri og Terje tar fatt på undervisningen og på kort tid kommer
hender i været. Elevene har flere ideer til hva de selv kan jobbe med ved siden av skolen, en av jentene jobber som håndballdommer og det kommer forslag om å jobbe i butikk, sitte barnevakt, selge VG osv. 

Siri og Terje forteller om «OPP»: Det er lurt å ha Oversikt over økonomien, lære seg å Prioritere, og Planlegge, da unngår du å havne i luksusfellen. Slik kan du kanskje få råd til noe du har lyst på selv om du ikke har penger med en gang. Elevene har litt erfaring med OPP; de har blant annet vært på klassetur hvor resten av klassekassen ble delt ut som lommepenger før turen. Mange hadde igjen penger når turen var slutt og ingen brukte alt første dagen.

Når de snakker om å prioritere og hva som er viktigst å bruke penger på, er det mange jordnære svar, det er mat og klær som går igjen. Men de innrømmer at det hender de har brukt penger på noe de har angret på. En forteller om en kebab til 80 kroner der halvparten gikk i søpla, og en om dyre hamburgere som ikke var verdt prisen. De er enige i at det er lurt å tenke seg om før man bruker penger, spesielt når det er snakk om større beløp.

Til tross for en litt lang økt med teori henger elevene med. De forteller at de skal til Berlin i tiende klasse og sier de kan ha glede av tipsene fra økonomitrenerne når de skal samle inn penger til turen.

Veitvet skoleVeitvet skoleVeitvet skoleVeitvet skoleSå er det omsider klart for å jobbe med caset. Hvordan skal Theo få nok penger til å dra til London? Det summer ivrig ved alle bordene, det diskuteres og regnes. Siri og Terje går rundt og snakker med alle gruppene og også med lærerne som er til stede.

 

Lærer Heidi Bang forteller at hun synes det er bra for elevene å prate om økonomi. Hun er overbevist om at elevene har utbytte av dette. Hun synes også at nivået på opplegget er godt tilpasset målgruppen. Lærer Marit Johansen, som har elevene i mat og helse sier at elevene snart vil få bruk for “OPP” når de skal ha prøve i mat og helse. Da får de 200,- kroner å handle mat for, og en oppgave de må løse. Da gjelder det å velge riktig og lurt. 

Det er bra for elevene å prate om økonomi!

-        Lærer, Heidi Bang, Veitvet skole

Når økonomitrenerne går gjennom caset “på tavla” viser det seg at alle gruppene har klart å få nok penger til at Theo kommer seg til London. Mange har vært overraskende realistiske i tilnærmingen. Theo har fått lørdagsjobb på Rema og i bokhandel, han jobber fem timer hver lørdag med en timelønn på 80,- kroner. Noen har gitt Theo et billigere mobilabonnement og spart noen kroner på den måten.  En gruppe startet friskt med at Theo hadde en svært generøs bestemor, samt både bursdag og konfirmasjon før turen, men de modererte seg litt etter å ha tenkt seg om.

Etter endt økt deler Terje og Siri ut små lapper og ber om tilbakemelding fra elevene. Ingen skal skrive navn, så det blir anonymt. Mange ga tydelig uttrykk for at de var fornøyd, og en skrev til og med «beste time ever!».