Bli mentor du også!

Et mentorprogram dreier om å gi og ta; du gir av din egen erfaring, du kan komme med råd eller innspill som kan få stor betydning for et ungt menneske. Samtidig får du utvidet din egen horisont, kanskje kan adepten få deg ut av din komfortsone, og du vil lære noe nyttig faglig.

Hvorfor skal du bli mentor? Selv har jeg vært mentor på BIs bachelorprogram to ganger og er nå mentor på deres masterprogram, for en ung kinesisk student. Jeg er dermed mentor for studenter. Econas program er for unge i næringen (adepter) og for oss som har mer erfaring (mentor).

Som mentor for en ung siviløkonom eller tilsvarende mastergradsutdannet får du mye. Selv synes jeg det er veldig spennende å forsøke å komme inn i hodet på et ungt menneske; hva tenker de om utdanning, liv og karriere, og om andre ting jeg selv er opptatt av. Hva tenker de om Econa? Hvordan jobber de? Hvordan bruker de sosiale media, og hva kan jeg lære av dette? Hvordan er pensum i dag for de fagene jeg selv var mest interessert i som student? Hvordan foregår undervisningen i dag? Hvor drar de på utveksling, og hvor tar de mastergraden – og hvorfor?

I tillegg til å bli godt kjent med adepten, blir man kjent med øvrige adepter og ikke minst øvrige mentorer, på samlinger som arrangeres med faglig innhold.

Et mentorprogram dreier seg dermed om å gi og ta; du gir av din egen erfaring, du kan komme med råd eller innspill som kan få stor betydning for et ungt menneske. Samtidig får du utvidet din egen horisont, kanskje kan adepten få deg ut av din komfortsone, kanskje lærer du noe nyttig faglig på de nevnte samlinger, og så videre.

Jeg har følgende lille historie å dele om min mentorgjerning for en av de to bachelorstudentene jeg ble matchet med og dermed var mentor for i et år: Han kom på et tidspunkt til meg med BIs katalog over masterprogrammer og spurte hvilken av dem han burde velge. Min adept kom fra Lørenskog og hadde ikke beveget seg så langt derfra til Nydalen, noe jeg gjorde ham høflig oppmerksom på. Han var faglig spesielt interessert i samfunnsøkonomi og hadde en sterk akademisk legning. Så jeg sa til ham: Hvem har sagt at du skal ta master på BI? Du må utvide boksen før du foretar ditt valg, du må se på flere skoler i inn- og utland – du trenger dessuten å utvide din horisont utenfor Ring 3. Dersom du etter en slik analyse likevel velger å ta master på BI, så er det helt flott – men da er det et mye mer bevisst valg enn det du nå la opp til.

Som sagt, så gjort – han tok med sin kjæreste til London og til Bergen uten at jeg visste om det, og endte med å ta sin mastergrad innen samfunnsøkonomi på NHH. Et lykkelig valg for ham, og min egen NHH-bakgrunn var irrelevant for hans valg. Jeg visste imidlertid at dette var skolen for ham.

Det gir meg stadig glede å tenke på hvordan mitt enkle spørsmål og utfordring til ham endret hans liv. Da han senere skulle velge sin første jobb, ringte han meg og fortalte at han hadde tre alternativer og ba meg om råd. Jeg følte umiddelbart at den ene av de tre stillingene ville passe ham og hans utdanning perfekt, og sa det. Han ble glad, fordi han tenkte helt likt og ville bare ha min bekreftelse. Han fikk jobben, som passet som hånd i hanske for hans person og utdanning.

Som mentor, selv for en som allerede er i jobb, kan du gjøre det samme, spesielt ifm. jobbskifte og karrierevalg. Og ditt eget liv og karriere kan få en ny dimensjon og kanskje sågar en ny retning.