Christopher anbefaler julemusikk!

Juleplater er et ømtålig tema. Det er et stort tilbud av plater der ute. Artistene har ofte et ambivalent forhold til disse platene. Mange er laget etter forespørsel fra plateselskapet med ønske om kjapp profitt som baktanke.

vinyl disc

 

Leter man i jungelen finnes det likevel noe gullkorn som er verdt å anbefale. Her er mine klare anbefalinger:

Diverse Artister: A Christmas gift for you from Phil Spector (1963).

Phil SpectorPhil Spector

Produsenten Phil Spector er klin hakke gæren. Han var en stormannsgal produsent. Han gikk ikke av veien for å true musikerne med våpen og endte opp med å drepe sin egen kone. Man kan ikke ta fra mannen at han hadde teft for gode poplåter. Låter han har gjort for Ike & Tina Turner, Supremes, Ronettes og The Crystals er ubestridte klassikere.

På denne ubestridte klassikeren har han hentet inn hele stjernelaget sitt til å tolke kjente julesanger. Anbefales på det varmeste.

 

Elvis Presley: Elvis Christmas album (1957)

Elvis PresleyElvis Presley

Elvis gjør her fine tolkning av klassikerne

 

Beach Boys: Beach Boys Christmas Album (1964)

Beach BoysBeach Boys

Vinter og snø er kanskje ikke det man forbinder med Beach Boys, snarere heller sol, sommer og surfing. På denne fortreffelige platen fra 1964 finner du solfylte versjoner av juleklassikerne, California style.

 

Johnny Cash, 'Christmas With Johnny Cash' (2003)

Johnny CashJohnny Cash

Mellom 1962 og 1980 var det nærmest årlig tradisjon å regne at Johnny Cash byttet ut cowboyhatten med nisseluen. På denne fine samleplaten fra 2003 finner du Cash sine beste julesanger.

 

Bod Dylan: Christmas From The Heart (2009)

Bob DylanBob Dylan

Årets Nobelprisvinner i litteratur er kjent for å ha fans som har nærmest et religiøst forhold til hans musikk. Du finner ingen artist i dag det er skrevet flere doktoravhandlinger om. Mange satte nok gløggen i halsen da det ble kjent at Dylan skulle tolke juleklassikerne. Platen er imidlertid riktig så fin og det å høre Gamle-Bob breke seg igjennom Hark! The Herald Angels Sing er ubetalelig.

 

Pål Flaata – Christmas Island (2006)

Pål FlaataPål Flaata

Fra mer hjemlige trakter kan vi anbefale tidligere Midnight Choir-vokalistens juleplate. Her presenteres sjelfulle og rolige tolkninger av klassikerne, backet opp av musikere fra Hellbillies.

 

The Killers – Boots (2010)

The KillersThe Killers

For de av Econas medlemmer som ønsker å støtte en god sak i tillegg anbefales The Killers juleplate fra 2010, «Boots». Kjøper du den støtter du også opp om Bonos veldedige organisasjon Red.

 

Utenom julealbumene finner man også gode julesingler som er verdt å få med seg.

David Bowie og Bing Crosbys duett Little Drummer Boy og The Pouges og Kirsty Maccols Fairytale of New York vil begge bidra til å skape den perfekte julestemning.

Frosty The Snowman med Willie Nelson er også vel verdt å sjekke ut.

Julen er jo også tid for forsoning og hva er vel da vakrere enn å høre det tidligere ekteparet Ray Davies og Chrissie Hynde forsones i Postcard from London?

Punkbandet Ramones sin sang Merry Christmas (I dont wanna fight tonight) er også en god kandidat i den leia.

Ønsker du høre tøffe rockegutter mildne for julens budskap anbefales Rolling Stonesgitarist Keith Richards sin versjon av Run Rudolph Run eller Iggy Pops versjon av White Christmas.

På 80-tallet var alle forelska i læreren. The Kids tok steget ytterligere ut da de under navnet The Grønne Glitrende Tre Og Dag ga ut Forelska i Nissen.

For økonomer er det fint å vite at det bandet som er mest åpne på at de er beinharde businessmen også er hardrockerne i Kiss. Å høre vokalist Gene Simmons sin sødmefylte versjon av When You Wish Upon A Star gir dermed bismak; var det pengene eller kunsten som motiverte ham?

Og i jakten på julegull, styr for all del unna Mariah Careys klisne Christmas Party.

Styr unna disse:

Mariah Carey  - Merry Christmas. Personlig får jeg også julemareritt bare jeg tenker på Baywatch-skuespilleren David Hasselhoffs The Night Before Christmas. Setter storebror på Twisted Sisters sin plate plate Twisted Christmas er det også all grunn til å søke tilflukt i akevitten.

God jul !

 

Christopher Viland, Econa