Coronaviruset: Konsekvenser for studier og eksamen

Coronakrisen handler først og fremst om helse og sikkerhet, men har også fått store konsekvenser for næringsliv og økonomi. Econa forventer at det også legges planer for undervisning og eksamensavvikling, slik at konsekvensene for landets studenter blir minst mulig.

Econas studentleder Live Olsen Hølmo

Les også: Ber arbeidsgivere være fleksible

Krever beredskapsplan for studenter

Live Hølmo, leder for Econas studentutvalg, er glad for at BI og NHH har tatt ansvar. Hun krever at alle studiesteder nå følger opp.

– Det er selvfølgelig hensynet til liv og helse som er viktigst, men det får store konsekvenser for studentene om de skulle bli forsinket med et semester eller i verste fall et helt år. Statsråden har krevd at det lages beredskapsplaner, og jeg forventer at alle læresteder følger opp, også studentene de har på utveksling, fastslår studentlederen.

– Det er godt å se at landets to største handelshøyskoler, NHH og BI, tar ansvar og viser god ledelse i praksis. Jeg forventer at de andre følger etter, sier Nina Riibe, administrerende direktør i Econa. Hun påpeker at god planlegging er viktig for å ikke skape usikkerhet og for å finne gode løsninger.

NHH og BI tar grep

– Vi har mange studenter på utveksling og har hatt en løpende dialog både med studenter og samarbeidspartnere i ulike land siden utbruddet i Kina ble oppdaget, sier Linda Nøstbakken, prorektor ved NHH. Hun sier de også har planene klare om undervisningen må gjøres i tomme klasserom fremover eller fra hjemmekontor, og at forelesere har fått beskjed om å tilby alternativer til obligatorisk oppmøte.

Ved Handelshøyskolen BI vil alle studenter fra torsdag 12.mars inntil videre bli tilbudt digital undervisning. All klasseromsundervisning og forelesninger er nå stengt. Campus er fortsatt åpen, og studentene kan bruke lokaler til å forberede seg til eksamen. 

– Helse og velferd for våre studenter og ansatte er førsteprioriotet. Det er ingen registrerte eller rapporterte tilfeller av coronaviruset på BI. Og vi ønsker å bidra til å forhindre spredning av viruset på våre skoler og i samfunnet for øvrig, sier Yngve Kveine, kommunikasjonsdirektør ved Handelshøyskolen BI.

Forventer fleksibilitet for sisteårsstudenter

Studentleder Hølmo er likevel bekymret for hvordan denne situasjonen kan påvirke sisteårsstudenter som potensielt mister avgjørende eksamen. Dette kan ha stor betydning for senere jobbsøk. Hun oppfordrer derfor studiestedene til å være fleksible og legge til rette for smidige løsninger som sikrer gjennomføring av eksamen.

Nina Riibe legger til at hun forventer at også bedrifter som har ansatt sisteårsstudenter, er fleksible om noen ikke skulle få gjennomført eksamen og dermed fullføre skoleåret som planlagt.

– Dette er en uforutsigbar situasjon som krever at næringslivet opptrer klokt, her må vi ha klare hoder og et varmt hjerte, avslutter Riibe.

Har dere flere spørsmål rundt saken, kan dere kontakte våre studentansvarlige Simen eller Live på student@econa.no.

Econa oppfordrer alle til å følge situasjonen ved sitt studiested

NHH oppfordrer alle til å følge digital undervisning og lese/studere hjemmefra. Les råd fra NHH

BI avlyser klasseromsundervisning og tilbyr onlineundervisning fra torsdag 12. mars. Les råd fra BI her (engelsk)

Econa er foreningen for studenter og høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem? Meld deg inn i dag!