Da finansministeren kom til Fyrstikkalleen skole

To sorte regjeringsbiler suste opp foran inngangen til Fyrstikkalleen skole i Oslo 5. juni. Elever våknet opp fra lunsjen sin i storefri. Ut steg selveste finansministeren, hun håndhilste på rektor Erlend Skåltveit og økonomitrener Rune Godtland, og ble fulgt med store blikk fra elever.

Statsråd Siv Jensen hadde en misjon: å undervise 10-klassinger i ett av de viktigste temaene hun kan tenke seg, nemlig personlig økonomi. 

Siv Jensen på vei til Fystikkalleen

Billedtekst: Rektor Erlend Skåltveit tar imot finansminister Siv Jensen

Finansdepartementet kontaktet selv Econa. De kunne fortelle at hun er svært opptatt av at elever bør lære grunnleggende personlig økonomi, og at hun hadde lyst til å bli med oss ut. Det var selvsagt en forespørsel vi ikke kunne si nei til. Med på laget fikk hun økonomitrener Rune Godtland.

Det var tydelig at finansministeren var på hjemmebane, og at dette var et tema som engasjerte henne.

-Grunnleggende kunnskap om personlig økonomi er nødvendig både på hjemmebane og i omtrent alle jobber dere kommer til å ha i fremtiden, slo statsråden fast.

Rune Godtland og finansministeren gikk gjennom Økonomigledes røde tråd: OPP. Det står for Oversikt, Prioritere og Planlegge. Et verktøy som kan brukes til alt, sier finansministeren.

-Det var utrolig moro å undervise med finansministeren og jeg må nok innrømme at jeg forberedte meg litt ekstra denne gangen. Jeg synes det er flott at hun engasjerer seg og at hun så ut til å like seg i rollen", sier Rune Godtland, som prioriterer slike oppdrag på vegne av Econa for å skape merverdi og gleden av å kunne gi noe tilbake til samfunnet.

 

Ikke bruk det du ikke har

Finansministeren snakket om å spare penger, og å bruke penger, spesielt de man ikke har.

-Kredittkort er den kjipeste måten å låne penger på. Om du ikke greier å betale innen fristen, får du fort et rykte på deg om at du ikke kan betale for deg. Dette er en skikkelig dårlig start i livet, advarte hun. Og enda verre blir det om du begynner å betale kredittkortgjeld med et annet kredittkort.

Siv Jensen underviser i økonomiglede

Billedtekst: Finansministeren snakker om hvor viktig det er å ikke bruke mer enn det man har.

Siv Jensen er opptatt av uheldige sider ved forbrukslån og kredittkort. Hun har tidligere åpnet opp for å vurdere rentetak på kortsiktige forbrukslån, men har sagt at et forbud først blir aktuelt dersom andre tiltak ikke har en effekt. Dette er en viktig problemstilling både finansministeren og for Econa.

 

Bedre til å kutte enn Stortinget

Til slutt fikk elevene en oppgave der de skulle være økonomirådgivere for to som skulle på tur til London. Oppgaven var å gi råd om hva de skulle prioritere å gjøre innenfor rammene sine. Her gikk det i å jobbe i butikk, selge unna ting de ikke brukte, barnepass og kutt i kino, klær og andre utgifter. Elevene var såpass flinke til å kutte at finansministeren mente de var bedre til å kutte enn Stortinget.

Siv Jensen snakker med elevene om økonomiglede

Billedtekst: Finansministeren hjelper til i gruppearbeidet

Rune Godtland er en av 99 økonomitrenere. Dette er Econa-medlemmer som på frivillig basis underviser ungdom i personlig økonomi. Econa har over 20.000 økonomieksperter, hva er mer naturlig enn at vi deler av vår kompetanse og gir noe tilbake til samfunnet av det vi kan best. Det er dette Økonomiglede handler om. 

Les mer om Økonomiglede her.