Den ekte historien bak Black Friday

En vanlig forklaring på Black Friday er at dette er dagen da butikkenes regnskaper går fra rødt til svart, og at det kan spores tilbake til gullkrakket i 1869. Det kan virke fornuftig, men er det riktig?

Den første registrerte bruken av begrepet "Black Friday" ble ikke brukt på shopping, men kræsjet i det amerikanske gullmarkedet 24. september 1869. De to notorisk hensynsløse Wall Street-finansmennene, Jay Gould og Jim Fisk, jobbet sammen for å kjøpe opp så mye som de kunne av landets gull, i håp om å kjøre prisen opp og selge med stor fortjeneste. På denne fredagen ​​i september ble konspirasjonen oppdaget, noe som sendte aksjemarkedet i fritt fall og ruinerte alt fra Wall Street-baroner til bønder.

Den vanligste historien bak Black Friday-tradisjonen er knyttet  til forhandlere som etter at et helt år med tap ("i rødt"), endelig skulle tjene penger ("gå i svart") dagen etter Thanksgiving. Selv om det er sant at butikkene pleier å registrere tap i rødt og profitt i svart når de gjør opp regnskapet, er denne versjonen av Black Friday-opprinnelsen ikke korrekt.

I de siste årene har en annen enda mer sørgelig myte dukket opp. Den hevder at tilbake på 1800-tallet kunne plantasjeeier kjøpe slaver med rabatt dagen etter Thanksgiving. Heller ikke dette er riktig.

Den sanne historien bak Black Friday er dette. Tilbake på 1950-tallet brukte politiet i Philadelphia uttrykket for å beskrive kaoset som fulgte dagen etter Thanksgiving, da horder av forstadshandlere og turister oversvømte byen i forkant av den store fotballkampen mellom hæren og marinen som hvert år ble avholdt den påfølgende lørdagen. Philly-politiet kunne dermed ikke ta fri og måtte jobbe ekstra lange skift for å håndtere folkemengdene og trafikken. Også tyvene visste å utnytte kaoset i butikkene.

I 1961 hadde Black Friday «fanget» Philadelphia, og byens kjøpmenn forsøkt uten å lykkes å endre den til "Big Friday" for å fjerne de negative assosiasjonene. Begrepet Black Friday spredte seg imidlertid ikke til resten av landet før mye senere. På slutten av 1980-tallet fant forhandlere en måte å gjenoppta Black Friday på og gjøre det til noe som ga positive assosiasjoner, snarere enn negative. Resultatet var det "røde til svarte" konseptet nevnt tidligere, og tanken om at dagen etter Thanksgiving markerte anledningen da amerikanske butikker endelig skulle tjene penger.

Historien satt som ei kule, og den ekte historien ble snart glemt. Siden da har dette endagsbonanzaet blitt en firedagers lang begivenhet med småbedriftenes lørdag / søndag og Cyber ​​Monday. Gradvis åpnet butikkene tidligere og tidligere på fredag, og nå kan de mest dedikerte shopperne dra ut på shopping rett etter Thanksgiving-måltidet. Det anslås at 135 millioner amerikanere handler gjennom Thanksgiving-helgen (58,7 prosent), og enda flere (79,6 prosent) sier at de vil dra nytte av de elektroniske tilbudene som tilbys på Cyber ​​Monday.

black-friday-2894131_960_720Den 26. november 2010 ble Black Friday for første gang brukt i Norge, da Norwegian Outlet i Vestby introduserte handledagen. Siden den gang har det vokst år for år, og mange butikker opererer nå med Black Week – altså tilbud gjennom hele uken.

God Black Friday!

 

 

Kilder:

http://www.history.com/news/whats-the-real-history-of-black-friday

https://no.wikipedia.org/wiki/Black_Friday_(shopping)