Derfor var dato for åpning av barnehage og skole viktig

Det er grunn til å tro at en videreføring utover 20 og 27. april ville ført til en ytterligere nedgang i økonomien for bedrifter og familier. Dette viser en fersk medlemsundersøkelse fra Econa.

Nina Riibe, administrerende direktør i Econa, er glad for at det nå foreligger en dato for åpning av både barnehager og skoler. Til nå har nedstengingen av Norge hatt voldsomme konsekvenser for den norske økonomien

- Vi håper denne gradvise åpningen av barnehager og skoler vil føre til at vi raskere får gjenreist økonomien, sier Riibe.

Medlemsundersøkelse

Econa sendte mandag morgen ut en undersøkelse 5800 medlemmer som arbeider i privat sektor for å avdekke konsekvensene av en forlengelse av tiltakene regjeringen iverksatte 12. mars. Tallene vi har fått tilbake gir grunn til å slå alarm om konsekvensene av en videreføring. Når Bent Høie uttaler til NRK at vi har fått smitten under kontroll, og vi har en smitteratio på 0.7, er det på tide med en kontrollert åpning av det norske samfunnet.

Av nærmere 1000 respondenter sier 32 prosent at en fortsatt stenging av skoler og barnehager vil påvirke produktiviteten negativt i svært stor grad. Ser man på respondentene som har barn i barnehage og/eller mellom 1-4 trinn på skolen øker dette tallet til 66 prosent. Av disse er det hele 21 prosent som har partner i samfunnskritisk funksjon. Det vil si at i tillegg til å skulle jobbe fullt har de også hovedansvaret for barn. Nærmere 50 prosent i denne gruppen mener at videreføringen vil gå ut over bedriftens produktivitet.

Her mener også 22 prosent at det vil kunne bidra til ytterligere eller nye permitteringer i egen bedrift.

Les flere resultater fra medlemsundersøkelsen her

Må redde flest mulige arbeidsplasser

Helseministeren erklærte tidligere i uken at pandemien er under kontroll. Nå må resten av krisen håndteres. Liv og helse er viktigst, og et frislipp vil gjøre at dugnaden var forgjeves. Det på tide med en gradvis åpning av samfunnet, og den må gjøres slik at resten av krisen blir gjort minst mulig

– Nå har tiltakene og dugnaden så langt hatt den effekten vi alle håpet på. Nå må vi sørge for at det er noe å komme tilbake til når krisen er over, sier Nina Riibe. Hun organiserer om lag 23.500 masterutdannede økonomer og studenter.

– Vi må redde flest mulig arbeidsplasser, så lenge det er mulig uten for stor risiko for liv og helse. Tallet på arbeidsledige øker, og om vi ikke får snudd vil det skyte i været, påpeker hun.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen annonserte tirsdag 6. april på en pressekonferanse at de vil åpne barnehager og skoler opp til 5. trinn fra 15. april. Skolefritidsordninger vil også åpne. Det vil være noen endringer i skolehverdagen, det er lagt opp til at store deler av skoledagen skal tilbringes utendørs for å hindre en oppblomstring av smitten.