Dette må du tenke på når du søker jobb

Skal du ha med personlige interesser på CV-en, og hvordan skal du få frem at du er en racer på Excel? Econa tok med rådgivere og terapihunder til BI for å dempe eksamensnerver og gi gode råd i eksamenstiden!

Econa tok med rådgivere og terapihunder til BI for å dempe eksamensnever og gi gode råd i eksamenstiden!

Tekst: Anne Lindeberg, DNX. Foto: Anita Arntzen

En del av Econas tilbud til studentmedlemmer er hjelp til søknadskriving og CV-bygging. Midt i eksamensperioden tok de med seg dette tilbudet og profesjonelle terapihunder til BI i Nydalen i Oslo. Econas beste rådgivere var tilgjengelig for å gi gratis tips til CV og karrierevalg.

- Bør jeg ta en dobbel master?, var det en student som spurte om.

Det han lurte på var om han skulle ta en master som kombinerer tilbudene på Copenhagen Business School og Bocconi i Italia.

- Det er en krevende plan, og krever svært gode karakterer. Men jeg har aldri hørt om noen med den kombinasjonen som ikke har en god jobb, sier medlemsrådgiver Sindre Høyland Sødal.

 Econa

CV-tips. Tredjeårsstudentene Linnea Filippa Bjørnstad og Vetle Skeime Kostøl hadde med seg PC-ene for å få mest mulig hjelp til å flikke på CV-ene. Kristin Ølbergs beste tips: Bli en aktiv bruker av LinkedIn.

Slik blir CV-en perfekt

Linnea Filippa Bjørnstad og Vetle Skeime Kostølhadde tatt med seg PC-ene for å få Kristin Ølberg til å se over CV-ene de allerede har jobbet en del med. Med ulike retninger for karriereplanen, og ulike interesser, ser også CVene forskjellige ut.

- Jeg vil jobbe innen finans, gjerne private banking, sier Kostøl.

- Jeg er mest opptatt av at dette skal være en opplisting av det jeg kan, så kan jeg skrive andre ting i søknaden, legger han til.  

- Dette er jo veldig bra. Du har jo også gjort mye og har mange gode kurs her ser jeg. I tillegg kan du kanskje ta med nøkkelkompetanse. Det er en kort presentasjon av deg selv, et innsalg, slik at de skal fatte interesse for resten av CV-en, sier Kristin.

- Jeg har med en kort presentasjon av meg selv her, men skal jeg ha med interesser? spør Bjørnstad.

- Ja, det synes jeg. Ofte er rekruttere også opptatt av å få i gang en samtale på et intervju. Nyutdannede er ofte nervøse, og det er fint å ha noen knagger for hva man kan snakke om uten nervøsitet. Men det betyr jo at om du skriver «bøker», så må du være forberedt på å svare på spørsmål som «Hva er din yndlingsbok» eller «hva leste du sist»?

- Og jeg har jobbet litt mer med designet på CV-en. Det gjør det i alle fall ganske oversiktlig, sier Bjørnstad, og får anerkjennende nikk på det.

- Og ja – du må få med at du er en racer på Excel i CVen. Det er alt for mange som ikke er det, sier Ølberg.

Tidlig planlegging

Ambisiøse BI-studenter kan ikke la CV og jobbtanker ligge til etter eksamen og ferie. Første mars skal de som går i tredje beslutte hvilken vei de skal gå ved valg av masterprogram. I sommer bør mange av studentene ha relevante sommerjobber til denne masteren, og de lyses ut nå. Mange av de mest attraktive arbeidsplassene ansetter BI-studenter et helt år før de er ferdige med den femårige graden.

Econa

Mange er overrasket over at advokat Heidi Fuglesang tilbyr seg å lese gjennom arbeidskontrakter som blir tilbudt medlemmer.

- Hva finner du av feil i arbeidskontrakter hos nyutdannede?

- Det er noen ting som går igjen. Det ene er at man blir tilbudt en «særlig uavhengig stilling». Det innebærer for eksempel at man ikke har rett på overtidsbetaling. Som nyutdannet er man sjelden «særlig uavhengig». Man skal ikke godta det. En annen ting er konkurranseklausuler ved jobbskifte. For det første skal de være fullt betalt i karanteneperioden og for det andre, kanskje viktigere, er det sjelden at man som nyutdannet skal ha en slik klausul. I tillegg er det ting som lønn og pensjon.

Eksamens-ro

Econa

Inne i BIs studentforenings romslige lokaler kunne studentene møte terapihunder, hunder som er trent til å berolige. Fabian Andvik og Silje Bentestuen benyttet sjansen til å treffe terapihunden Tuna på BI midt i eksamenslesingen.

Ti minutter med hunder midt på dagen, var nok til å skape lange køer på BI. Forhåpentligvis roet det eksamensnervene også.

Fabian Andvik og Silje Bentestuen benyttet sjansen til å treffe terapihunden Tuna på BI midt i eksamenslesingen.

Ikke studentmedlem i Econa? Sjekk medlemsfordelene og meld deg inn i dag - kun 300,- i året!