«Econas Mentorprogram – bygger morgendagens ledere»

Econas mentorprogram har som mål å bidra til både karrieremessig og personlig utvikling for den enkelte deltaker. Metoden er enkel: å bygge bro mellom unge og erfarne ledere.

Etter pilotperioden i 2013 ble Econas mentorprogram fra januar 2014 et permanent tilbud til utvalgte Econa-medlemmer. Thomas Berg Gamst (30 år) er Finance Director i Fronter, en læringsplattform som består av en rekke verktøy for samarbeid og læring på internett. Som ung leder er han adept i mentorprogrammet til Econa, som startet for litt over et år siden. Tor Kise er økonomi- og administrasjonssjef i Intertanko og mentoren til Thomas. Begge har mye positivt å si om mentorprogrammet.

Match mentor/adept

– Allerede under søknadsprosessen fikk jeg et veldig solid inntrykk av mentorprogrammet. Econa har tilknyttet seg en ekspert på matching av mentor–adept-relasjoner som intervjuer alle søkere. Målet var at min personlighet skulle matche min eventuelle mentor og hans egenskaper, sier Thomas. Da han fikk Tor Kise som mentor, fikk han også beskjed om at det var mulig å bytte hvis det ikke fungerte. Det fungerte. Ett år senere er han veldig fornøyd med både mentor og program.

Ledelse, etikk og moral

Siden januar 2014 har Thomas og Tor møttes jevnlig for å utveksle råd og erfaringer. Det har handlet svært lite om teknisk regnskapsføring, men mer om strategi i forbindelse med lederskap og etikk og moral i forbindelse med ledelse. De hadde en plan, en liste over hva de skulle innom i løpet av det året som har gått, men listen har forandret seg i tråd med at Thomas har fått en ny stilling i bedriften. De har utviklet sitt eget mentorforhold, møttes til konstruktive samtaler og blitt godt kjent. I tillegg har deltakerne fått faglig input i form av fire fellessamlinger i Econas lokaler i Rosenkrantz’ gate 22 i Oslo.

Kaldt hode og varmt hjerte

– Thomas er en faglig sterk siviløkonom, det er ikke på det faglige jeg har kunnet tilføre ham så mye. Det har handlet mer om å diskutere lederskap, hvordan navigere når du er en del av et lederteam, i tillegg til spennende brainstorming om hva som er god etikk og moral på jobben. For meg som mentor er det viktig å bidra til at Thomas er i stand til å utvikle seg som menneske i lederrollen. Jeg vet han vil komme i situasjoner der han helst bør ta valg med et kaldt hode og et varmt hjerte, sier mentor Tor Kise.

Personlig og karrieremessig

Mentorprogrammet varer i 18 måneder, og i øyeblikket er det tolv mentorer og like mange adepter som er matchet. En mentor kan ha bare én adept, og det er egne faglige samlinger for mentorer fire ganger i året der mentorene får anledning til å utveksle erfaringer og samtidig få relevant faglig påfyll. Econa sørger for å fylle på faglig hele veien, slik at mentorene har et godt verktøy i mentorgjerningen, ifølge Kise. Mye tyder på at han bruker verktøyet godt. Adept Thomas setter nemlig stor pris på å ha en sparringspartner som får ham ut av komfortsonen, raskt forstår hva problemet er, og kan gi uhildet, konstruktiv hjelp. Det er en fordel at han ikke er en del av det miljøet de diskuterer. Thomas synes rett og slett han er heldig som får være med på et program som bidrar til både personlig og karrieremessig utvikling.

Nytt program i september

Kunne du selv tenke deg å delta i Econas mentorprogram? Econa starter opp en ny runde av mentorprogrammet i september. Ønsker du å delta, enten som adept eller mentor, send inn din CV samt motivasjonsbrev til Econa innen 30. august 2015. For spørsmål til programmet, ta kontakt med Econa på mentor@econa.no.

Artikkelen er originalt publisert i Magma #3/2015 og skrevet av Tore Aune.