NORSKE RESERVEOFFISERERS FORBUND-AVD. OSLO I SAMARBEID MED FORSVARETS HØGSKOLE

INVITERER HERVED TIL EN AFTEN
PÅ AKERSHUS FESTNING I FANEHALLEN/ARTILLERILOFTET BYGNING 51
«AKTUELLE GEOPOLITISKE UTVIKLINGSTREKK»
EUROPA -HVA NÅ?
Henry Kissinger (1963): “If I want to call Europe? Who do I call?”
Dette seminaret er de 21 i rekken som avholdes på Akershus hvor vi søker å sette fokus på geopolitiske utviklingstrekk-herunder politiske, militære og økonomiske.
De tre siste seminarene har hatt USA, Kina, Russland på agendaen. I 2018 var temaet «Verden i går og i dag-falle den fra hverandre?»
Nå er tiden inne for å sette Europa på agendaen.
Møtet er gratis for deg som medlem av Econa. Middagen har en kuvertpris på 700,-, og ønskes dette oppgir du det i kommentarfeltet ved påmelding. Faktura for middagen vil bli sendt i etterkant. Påmelding til middagen er bindende
For å belyse denne problemstillingen har vi satt sammen følgende panel:
Ulf Sverdrup er direktør ved Norsk Utenrikspolitisk institutt (NUPI)
Han vil ta for seg de politiske aspektene
Europeisk integrasjon har vært et kjennetegn på den politiske utviklingen i etterkigstiden. Hva nå?
Europa har vært forankret i et tett transatlantisk samarbeid – Vil det kunne fortsette?
Norge er ikke medlem av EU, men er tett integrert i det europeiske samarbeidet. Hvordan skal Norge forholde seg til det nye Europa?
Odd-Harald Hagen, Generalmajor, Sjef for Avdeling for forsvarspolitikk og langtids-planlegging i Det Kongelige Norske Forsvarsdepartement
Han vil ta for seg militærmakten og videreutvikling av denne ut fra politiske, teknologiske og økonomiske utviklingstrekk.
Det sikkerhetspolitiske bilde er i endring. Et stadig mer selvhevdende Russland, en fastlåst situasjon i Ukraina og et stadig mer isfritt Arktis tiltrekker økt interesse og aktivitet.
- Den Europeiske Union utfordres gjennom Brexit og nasjonalistiske strømninger, samtidig som forsvars og sikkerhetspolitikk igjen er på agendaen. USA har tydelige krav om mer rettferdig byrdefordeling mellom Natolandene. Den teknologiske utviklingen gir nye muligheter - og sårbarheter.
- Hva kan summen av utviklingstrekk vi ser innebære for utviklingen av Europa og for Norges militærmakt?
- Hvor står det Norske Forsvaret i dag? Hva betyr utviklingstrekkene for den kommende langtidsplan for forsvarssektoren?
Herbert Kristoffersen, Fagsjef, Det Kgl. Finansdepartement.
Han vil ta for seg den økonomiske situasjonen primært på makronivå.
Økonomisk vekst i Vest-Europa har de siste tiårene vært svakere enn i resten av verden Årsaker?
Utsiktene fremover for Europa
- Handelskrig - bruk av økonomisk makt
- BREXIT. Hva er konsekvensene for Europa og for Norge? (hvis det skjer)
PROGRAM
1600-1615 Oberst Atle Stai - Sjef for FHS/Stabsskolen
Velkommen
1615-1700 Ulf Sverdrup Direktør Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)
Europa-hva nå?
Ulf Sverdrup har den doktorgrad statsvitenskap fra Universitetet i Oslo.
Han har vært professor ved Handelshøyskolen BI og ved ARENA-senter for Europaforskning ved Universitetet i Oslo. Han står bak en rekke publikasjoner om ulike temaer innen internasjonal politikk med særlig vekt på europeisk politikk, og integrasjon Han er fast bidragsyter i Dagens Næringsliv.
1700-1730 Pause/Forfriskninger
1730-1800 Generalmajor Odd Harald Hagen
Nye utfordringer og sikkerhetspolitiske dilemmaer – hvordan styrke forsvarsevnen?
Generalmajor Odd Harald Hagen har en lang militær karriere bak seg. Han har gått på Forsvarets Høyskole, Forsvarshøgskolan i Stockholm. Han har en allsidig tjeneste både i inn og utland. Han er i dag sjef for avdelingen for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging i Forsvarsdepartementet.
1800-1830 Herbert Kristoffersen - Fagsjef Finansdepartementet
Er Europa i ferd med å sakke akterut?
Herbert Kristoffersen er fagsjef i Det Kgl. Finansdepartement med miljø som spesialfelt. Han er sosialøkonom, og har lang erfaring innenfor finans og norsk næringsliv, bl.a. som senior markedsanalytiker i DNB, sjefsøkonom i Rederiforbundet, og seniorøkonom i Gjensidige Nor. Han er fast skribent for makrospalten i Finansavisen. Han har holdt flere foredrag her på Akershus
1830-19.00 Paneldiskusjon – spørsmål fra salen
1900-1930 Jakob Strandheim «SHETLANDSBUSSEN»
Jakob Strandheim er sannsynligvis den siste gjenlevende fra «Shetlandsgjengen» Han flyktet til England i 1941. Han hadde 40 overfarter med KMN Hitra (se foto) -de fleste som nestkommanderende, og 10 med fiskeskøyte. I 2005 fikk han hedersmedalje av Dronning Elizabeth II for sin innsats. Kong Harald, Dronning Sonja, Kronprins Haakon og Prins Phillip var tilstede.
I samtale med August Rathke, KP Linge, vil han fortelle som sine erfaringer.
1945-2145 Fellesmiddag i «Artilleriloftet» Akershus Festning.
Vert er sjef FHS/Stabsskolen

August Rathke Erling Lorentzen
Spesielt innbudte er August Rathke, Erling Lorentzen begge fra Kompani Linge
BESPISNING
Møtet avsluttes med en middag på Artilleriloftet - Akershus Festning, som også brukes som representasjonslokale av Regjeringen. Møtet er gratis. Middagen har en kuvertpris på kr 700. Det serveres en 2 retters middag med vin og kaffe. Det er opp til den enkelte om man vil delta på middagen
Etter middagen blir det anledning til å avlegge et besøk i Lingeklubbens gamle lokaler. Disse er i dag overtatt av Forsvarets spesialstyrker, men Lingklubbens eiendeler og historie har en sentral plass her.
MØTET BEGYNNER PRESIS I SAMSVAR MED GOD MILITÆR TRADISJON. NB- MERK TIDEN -1600.
Antrekk: Pent antrekk- dress/jakke/slips-
VELKOMMEN
Gå inn hovedporten -Kirkegaten og rett over festningsplassen-ikke over broen til indre festningsområde. Bygning 51 ligger til Venstre rett ovenfor Forsvarsmuseet. Spør Vakten hvis tvil.
Dersom arrangementet er fullbooket anbefaler vi at du sjekker igjen 1-2 dager før arrangementet avholdes. Erfaringsmessig kommer det avmeldinger de siste dagene.