Første jobb er bare starten på karrieren

Den første jobben kan åpne mange nye dører og gi muligheter du kanskje ikke kjente til fra før. Les hvilke spennende muligheter første jobb har gitt og bli inspirert.

Første jobb er bare starten på karrieren

1. Hva var det viktigste du lærte i din første jobb?

2. Hva er ditt tips til andre som vurdere karriere i samme bransje?

prebenPreben H. Stene - ERP-konsulent i TietoEVRY

Utdanning: Siviløkonom med fordypning i HR og organisasjonsutvikling og International Management, UiA 

Første jobb: Rådgiver System og drift i Lønnsenheten i Bærum kommune 

1. Det viktigste jeg lærte i min første jobb er at ansvar ikke er noe man får, det er noe man må ta. Det handler om å vise seg verdig tilliten og jobbe iherdig for å bevise at man takler oppgavene og utvikle seg. Kommunal sektor blir fort litt glemt, men i en stor kommune som Bærum fikk jeg mye ansvar og muligheter til å utvikle ferdigheter og erfaring som var avgjørende for å få neste jobb. 

2. Mitt beste tips som ny i arbeidslivet er å lytte ydmykt til dem som har mer erfaring og kompetanse enn deg selv, samt ikke miste troen på egne ferdigheter. Det er viktig å stille spørsmål for å lære, men også stille spørsmål for å utfordre etablerte rutiner.  

TrineTrineTrine Markusson Kvalberg - Forretningsutvikler, Gjensidige Forsikring ASA

MSc in Economics and Business Administration - Management of Innovation and Business Development. Minor in Sustainable Business, CBS

Første jobb: Rådgiver Organisasjons- og partnermarkedet, Gjensidige Forsikring ASA

1. Jeg fant ut hvilke type oppgaver som gir meg energi og hva jeg selv syntes var gøy og spennende. Å bygge nettverk er viktig. Noen hovedpunkter er: 

- Vær nysgjerrig på mennesker og oppgaver. Øve på å stille gode og riktige spørsmål
- Tenk neste steg; vær proaktiv å se etter forbedringsmuligheter og kom med et forslag til løsning.
- Velg en god leder en du har kjemi med som heier på deg og vil bidra til at du lykkes.  

2. Jeg vil tipse om å være åpen for de mulighetene som kommer (gitt at rammene rundt er gode), levér der du er, bygg kompetanse som har overføringsverdi og vær (u)tålmodig. Hold fokus på læring, og ikke vær redd for å feile. For de aller fleste er det ingen fast-track, og man må bygge erfaring før man får gå løs på de virkelig store oppgavene.

Jeg valgte å gå inn i forsikring fordi det er en bransje i endring og med en forretningsmodell som setter bærekraft i sentrum. Forsikring er en bransje det skjer mye i om dagen og man forbinder den kanskje ikke så mye med nytenkning og teknologi, men så feil kan man ta. Kontakt meg gjerne på LinkedIn for en uformell prat. 

EmilieEmilie Kristine Christoffersen - Økonomi- og administrasjonsleder i miljøorganisasjonen Sabima 

Bachelor i Økonomi & Administrasjon, UiA

Master i Economic Development & Growth fra Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) 

Første jobb: Rådgiver i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Økonomi- og tilskuddsseksjonen 

1. At jeg må huske å ha en balanse mellom jobb og fritid, selv hvor mye jeg brenner for oppgavene jeg har. Det tror jeg er spesielt viktig om en jobber i et felt hvor en løser samfunnsutfordringer. En må huske at en ikke kan løse alle problemene på en dag, og de blir heller aldri løst om en sliter seg ut på veien! 

2. Mitt beste karrieretips, er på generelt grunnlag, å ikke basere sin vei på hva andre forventer av en eller hva andre drømmer om. Ikke gå i fellen det er å snevre inn valgmulighetene til de få bedriftene du har sett på bedriftspresentasjoner. Still deg selv spørsmålet: «hva er mine viktigste verdier?», og sikt deg ut en drømmejobb som matcher disse verdiene. 

Sett deg så delmål for å nå denne drømmen; for eksempel å jobbe frivillig, delta på webinarer om et tema osv. Når du viser at du brenner for fagfeltet blir du mer attraktiv for arbeidsgiverne. Ta gjerne kontakt med meg på LinkedIn om du trenger en mentor innenfor feltene jeg har erfaring fra. Jeg heier på deg som tør å gå din egen vei!  

Sindre KnutssonSindre KnutssonSindre Knutsson - Vice President, Head of Gas Market Research, Rystad Energy

Bachelor i øk.adm fra NHH og mastergrad i Accounting and Finance, LSE

Første jobb: Analyst Oil and Gas Markets, Rystad Energy 

Det er tre ting jeg har tatt med meg fra første jobb, og som fortsatt gjelder:
- Ikke vær redd for å kast deg ut i noe nytt og ukjent. Det er da du lærer mest.
- Si "Yes, and" istedet for "No, but". 
- Ingen oppgaver er for små. 

2. Gjør deg noen tanker rundt om du ønsker å bli en generalist eller spesialist. Som generalist kan du bruke din kompetanse innen flere forretningsområder og ha flere karrieremuligheter åpne, mens du som spesialist kan bli den beste på det du gjør som kan åpne for mer spennende muligheter senere i karrieren. Søk etter informasjon om hva som er en naturlig karriereutvikling for den stillingen/bransjen du ønsker å starte i for å finne ut om dette er riktig for deg.

Jeg er fornøyd med mitt valg av fagområdet/bransje. Å jobbe i krysningen mellom energi og makroøkonomi er et spennende fagfelt som er grunnleggende for å forstå verdensøkonomien. 

Christine Anett BruhnChristine Anett Bruhn - Senior Associate i EY 

Siviløkonom, Økonomisk styring - UiA

 Første jobb: Associate i EY 

1. Ingen spørsmål er dumme og at man har lært mye mer på studiet enn det man tror. Man føler seg ganske fersk og «uvitende» når man starter i sin første jobb, men husk at det er en grunn til at du fikk jobben. Stol på deg selv og bruk den kompetansen du innerst inne vet du har. 

2. Revisjonsbransjen er et veldig bra sted å begynne karrieren hvor man får solid opplæring og god oppfølging. Det jeg derimot skulle ønske jeg visste var hvor mye jobb og hvor mange arbeidstimer som faktisk kreves. Ha dette i bakhodet og vær innstilt på å ofre fritid de første årene du er i jobb! Du vil tjene på dette i videre karriere.