Gjør havet mer bærekraftig – som økonom

Maren Hjorth Bauer (36) trodde lenge at økonomiutdanningen ikke tillot henne å følge drømmen. Nå har hun tvert imot oppdaget at faget gir enorme muligheter.

Som leder og medstifter av vekstfondet Fynd Ocean Ventures investerer hun i og jobber tett med gründere som har samme mål som henne: Å bygge lønnsomme selskaper som bidrar til å gjøre havnæringene mer bærekraftige.

Dermed har hun selv skapt en måte å kombinere lidenskapen for hav, positiv impact, entreprenørskap og investering til en jobb. Selv om hun ennå ikke har tatt ut lønn etter at hun hoppet av fra Katapult Ocean for å starte Fynd.

– Hva driver deg?

– Å bygge noe fra null. Å jobbe sammen med ekstremt flinke og dedikerte gründere og forhåpentligvis bidra på reisen med å bygge suksessfulle selskaper som kombinerer bra avkastning med positiv impact. Det er givende å se at min bakgrunn fra økonomi og business kan være med å gjøre noe positivt for havet, som er så viktig for både menneskene og planeten, svarer hun.

Sammensatt

For å lykkes med jobben i Fynd Ocean Ventures, må hun bruke kompetanse fra finans, forretningsutvikling og strategi sammen med en dyp forståelse for næringene de jobber mot. I tillegg må de ha en forståelse for det komplekse økosystemet selskapene opererer i – havet, forklarer Hjorth Bauer.

– Vi bruker mye tid på å forstå hvem som er de aller beste gründerne. Etter en grundig due diligence beslutter vi om vi vil investere og til hvilken pris. Da begynner jobben med å hjelpe gründerne, fortsetter hun, og slår fast:

– Det er kjempemorsomt. Jeg bruker alle verktøyene jeg har som økonom: Å vurdere potensial og risiko, å verdsette, bygge team, vurdere forretningsmodeller, legge strategier for kommersialisering og vekst. Å bygge et selskap innebærer å jobbe med alle økonomifagene kombinert, konstaterer hun.

Les inspirerende historier fra andre økonomer her

Åpenbaring

At det ble økonomiutdannelse for Maren Hjorth Bauer, var egentlig litt tilfeldig. Valget sto mellom økonomi og medisin helt til hun gikk i tredjegym.

– Da var jeg på besøk hos noen jeg kjente i Bergen, og var på fest på Klubben. Dermed ble det Bergen og NHH, smiler hun.

– Tenkte du da at du skulle bruke økonomifaget til å fremme bærekraft?

Jeg tenkte nok ikke så langt. Underveis angret jeg faktisk litt på at jeg ikke hadde studert noen av realfagene. Jeg hadde lyst til å jobbe med impact, men var usikker på hvordan jeg best kunne bruke kunnskapen min som økonom. Det var som en åpenbaring da vi startet akseleratoren og såkornsfondet Katapult Ocean: At det går an å kombinere økonomi, business og impact. Ting falt på plass, sier hun.

– Så du tenkte ikke at det du gjør nå, var noe økonomer kunne jobbe med?

– Å jobbe med investering: Åpenbart. Men det var ikke mange gode eksempler på impact investeringsmiljøer da jeg studerte, dette har heldigvis endret seg nå. Jeg husker at jeg sjekket hva slags jobb jeg kunne ha fått i organisasjoner som Leger Uten Grenser, og at jeg tenkte at mitt alternativ var å bli for eksempel økonomisjef i en NGO. Men det var ikke det jeg ville, svarer hun.

Hun legger til at hun i ettertid har innsett at man har mange andre muligheter enn dette, og at kompetansen fra økonomifaget trengs i mange ulike funksjoner.

Mennesker er nøkkelen

For å lykkes med Fynd Ocean Ventures, må Hjorth Bauer ta i bruk alle delene av økonomiutdannelsen. Hun må også finne balansen mellom grundige nok analyser og raske nok beslutninger.

Noe av det aller viktigste mener hun likevel det er å lese og jobbe bra med mennesker.

– Vi må bli en som de beste gründerne har lyst til å ha med seg på eiersiden. Samtidig må vi selv tiltrekke oss de beste folkene til teamet vårt. For ikke å snakke om at vi må klare å overbevise investorer, slik at vi får penger å forvalte, sier hun.

Lykkes hun, blir resultatet en klassisk vinn–vinn-situasjon. For både investorene og havene.

Navn: Maren Hjorth Bauer

Stilling: Leder og medstifter av Fynd Ocean Ventures

Alder: 36

Studiested: Norges Handelshøyskole (bachelor), London School of Economics (master)

Utdanning/grad: Mastergrad i regnskap og finans

Erfaring/tidligere jobber (de viktigste): McKinsey, Leder for Strategi og Finans i Wallenius Wilhelmsen Logistics, VP Business Development i Orkla, medstifter og leder av Katapult Ocean. Styremedlem i Ocean Unite, Co-Chair Seaweed for Europe.

Les flere inspirerende historier på #JegErØkonom