Gratulerer med vel gjennomført – det er nå det virkelig begynner

La meg først gratulere alle årets avgangsstudenter! Dette er kanskje ikke året hvor det blir kasting av firkanthatter og festen du kanskje håpet på og har sett frem til fra utallige amerikanske filmer. Det er selvfølgelig kjipt, men i det store bildet har du gjort noe mye større.

Administrerende direktør i Econa, Nina Riibe

Du har, kanskje for første gang, fullført et stort prosjekt. Det er allerede et halvt tiår siden du var russ, men det er noe ganske annet. Dette har du valgt selv, jobbet for selv og gjennomført selv.

Når du trykket på knappen for levering av masteroppgaven, eller kanskje snart skal gjøre det, har du allerede oppnådd mye. Du har fullført fem års høyere utdanning og fått en akademisk tittel. Bak den elektroniske kvitteringen for levert oppgave ligger det tusenvis av ord, referanser og ikke minst timer med litteraturstudier, intervjuer, metodekapitler og korrekturlesing. Enda viktigere, det ligger også mye læring, selvfølgelig rent faglig, men kanskje like viktig har du lært mye om hvordan du lærer. Begge deler blir viktige elementer når du nå skal over i arbeidslivet.

Det er en glede personlig, og på vegne av våre medlemmer i Econa å ønske dere alle velkommen til arbeidslivet etter sommeren. Enten du følger en tradisjonell vei mot revisjon eller bank og finans, eller har landet drømmejobben innen markedsføring eller bærekraft. Det blir spennende å få påfyll av tanker, ideer, ferdigheter og ikke minst fersk kunnskap og pågangsmot fra nettopp deg. Det gjør meg optimistisk for fremtiden.

Mitt tips til deg som nyutdannet er at du er ydmyk og lærevillig, men samtidig stoler på din egen fagbakgrunn og ferdigheter. Å lære betyr ikke at man skal akseptere alle etablerte sannheter man kan møte hos en ny arbeidsgiver. Ikke gi slipp på det du brenner for, selv om første jobb kanskje ikke er drømmejobben. En dag kommer du dit, selv om drømmejobben kanskje ikke en gang finnes i dag.

Vi i Econa har vært der for deg som en sosial møteplass og kanskje hjulpet deg til din første jobb gjennom kurs og veiledning. Når du nå skal bytte ut studentkort med adgangskort hos ny arbeidsgiver skal vi fortsatt være der for deg. Faktisk mer enn noensinne. Forhåpentligvis får du ikke behov for advokathjelp i din første jobb, men om du skulle trenge det, er vi klare. Vi skal også være der for deg når du skal forhandle lønn, en gang skal bytte jobb igjen og ikke minst fortsatt være den faglige og sosiale møteplassen du trenger.

Jeg vil igjen gratulere dere hver og en med en (snart) gjennomført mastergrad og ønske dere en riktig god og velfortjent sommerferie. Jeg er imponert over det dere har fått til og gleder meg spent til fortsettelsen.