Har verden gått av hengslene?

Vi er mange som har begynt å tvile på hvor verden er i ferd med å gå, får vi en verden hvor fakta og sannhet ikke lenger betyr noe, men hvor det er det du føler som er viktig. Og holder det ikke med følelser kan man jo alltids ty til alternative fakta som støtte.

Election Day 2014 - Republicans and Democrats in the campaign

Jeg skal ikke plage dere med mer om Trump og hans støttespillere. Der får vi vår daglige dose bare vi åpner en avis eller en nettside. Jeg skal imidlertid dele en historie med dere som har gått litt under radaren her hjemme, men som på en god måte illustrere hvordan de mest hardbarkede faktakritikerne tenker.

Trumps engelske kamerat, BREXIT-general og tidligere UKIP-leder Nigel Farage, sa i et intervju at han hadde begynt å røyke igjen fordi “doctors have got it wrong on smoking.” - Såkalte eksperter vet ikke alt, og vi hadde hatt det bedre uten denne “anti-smoking lobby”, som er i lomma på farmasiindustrien. Kan vi ikke bestemme selv og la våre lunger avgjøre selv? Hvis jeg hadde hørt på eksperter hadde jeg aldri kunnet gjøre det jeg liker å gjøre, som å drikke, røyke og gi innvandrerne skylda for alle problemene i verden.

Så Farage gir selvfølgelig følgende råd til velgerne helt til slutt i intervjuet: “I would tell all hard-working British voters, don’t listen to the experts, listen to your lungs, and if they tell you they can handle it then go right ahead and fill them up with cigarette smoke as often as you like.”

Så gal går det altså an å bli. Jeg tror dessverre ikke det er noen grunn til å verken regne med eller håpe på at typer som Trump og Farage kommer til å endre seg, hvorfor skulle de egentlig det. Selv vanlige mennesker synes det er tungt å endre på seg selv, og mennesker uten selvkritikk og ydmykhet gjør det i alle fall ikke. Og når de til og med ser at de har massiv suksess blant sine troende og blir hyllet av dem de omgir seg med, er det absolutt ingen grunn til endringer.

Allikevel er jeg optimist. I den store virkelige verden, hvor folk flest jobber og lever, vil kunnskap, forskning og sannheten alltid vinne. Ganske enkelt fordi den store majoritet heldigvis tenker logisk og rasjonelt. Vår utdanning og våre jobber krever at vi er kritiske, at vi ikke sluker alt vi hører og ser. Vi ser at det er økt kunnskap som har gjort og som fortsatt gjør livet bedre å leve, og som er det eneste som kan løse utfordringene som ligger foran oss. Og en ting er sikkert, vi kommer i alle fall ikke til å endre oss og stole utelukkende på følelser og tro. Et fly løfter ikke fra rullebanen fordi noen tror at det kommer til å gjøre det, men fordi noen har brukt sin kompetanse til å beregne og konstruere flyet slik at de vet, de er sikre på at det kommer til å lette før rullebanen tar slutt. Og vi som er passasjerer vet at vi kan stole på ekspertene når vi presses bakover i setet, til og med Trump i Air Force One har tillit til ekspertene da.

10. februar 2017 - Kommentar:
Dette blogginnlegget har skapt mye engasjement, både posistiv og negativt, her kan du lese oppfølger som svarer opp de negative reaksjonene