Hersketeknikk: hvem vinner debatten?

Hva er egentlig hersketeknikk? De fleste av oss har kjent på det. De små hintene, avbrytelsene, usynliggjøringen. De små stikkene som viser at den andre ikke teller. NRK-journalist Sigrid Sollund har skrevet bok om temaet, og du kan høre henne i Econas egen podcast!

Sigrid Sollund forteller om hersketeknikk i Econas Podcast "Kvinner og toppledelse"

Det kan være vanskelig å definere hva hersketeknikk egentlig er. Det handler om struktur, men også om mellommenneskelige forhold – noe som gjøres eller sies mot andre for å få et overtak. Det er ofte skjult og vanskelig å peke på, men går ut over den andre på en ufin måte.

Sigrid Sollund forklarer hvordan alle kan ty til hersketeknikker. Når vi snakker om det, kommer vi på at vi har blitt utsatt for det – og at vi har brukt det selv, gjerne uten å være bevisst på det. Og det virker sterkest når den som bruker det har en form for makt.

Men det er også litt farlig at alt blir tolket inn i et hersketeknikk-univers, sier Sollund, og kommer med et godt råd til unge som vil opp og fram – men som alle kan dra nytte av.

– Det viktigste er å kunne sakene sine, å stole på at man kan dem. Å ikke være redd for å ta ordet, men heller ikke være redd for å lytte. Man skal ikke ta all plass, men ta den plassen man trenger, avslutter Sigrid Sollund i Econas podcast.

Episoden om hersketeknikker har vært den mest populære siden vi lanserte podcasten Kvinner og toppledelse i desember, med 1500 lyttere hittil. Hør podcasten og få flere gode råd fra Sigrid Sollund!

Spotify: Kvinner og toppledelse - Om hersketeknikker
Soundcloud: Kvinner og toppledelse - Om hersketeknikker 

Du kan i tillegg høre podcasten på Itunes podcast-appen.