Hjelper ugandiske gatebarn

På dagtid er siviløkonom Karoline Sand Haarberg konsulent i EY. På fritiden gir hun gatebarn i Uganda et bedre liv.

Det plager meg at folk lever i så stor fattigdom og nød som man gjør i deler av verden. At noen ikke kan leve det livet de er ment for å leve, starter siviløkonom Karoline Sand Haarberg.

Til daglig er hun konsulent i EY. På fritiden har hun mange interesser, men det som «tar mest tid og tankekraft», er vervet som styreleder og økonomiansvarlig i den ideelle organisasjonen Link Child Foundation (LCF), som hjelper vanskeligstilte barn og familier i Uganda.

Engasjementet for vanskeligstilte startet for alvor da Haarberg var utvekslingsstudent ved Hald Internasjonale Senter etter videregående skole. Fra hun var 16 til 20 år, hadde hun bodd i flere land og besøkt tre verdensdeler.

– Det slo meg hvor store forskjellene var mellom eksempelvis Japan, Italia og afrikanske land som Uganda og Kenya. Ikke bare kulturelt, men også økonomisk. Jeg spurte meg: Hvorfor er det sånn, og hva kan jeg gjøre for å bidra til en bedre verden? fortsetter Haarberg.

Som 19-årig ung og naiv reiste hun til Kenya for å redde verden, men fikk en åpenbaring: Afrika trengte ikke henne. Haarberg skjønte hun måtte utdanne seg for å virkelig bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Hun tenkte først på å bli lege.

– Men jeg har ikke den store interessen for biologi, blodceller og sånt, men jeg er god med tall. Så tenkte jeg å bli journalist for å kunne påvirke styresmakter og samfunn, inntil jeg kom på at om man har penger og makt til å fordele dem, så kan man gjøre en forskjell. Da lette jeg etter en utdanning som kombinerer makt og økonomi, og fant økonomi og ledelse, forteller Haarberg.

Kopi av Mer enn jobben LCF Uganda

Karoline Sand Haarberg med elever ved Link Child Foundation (LCF) i Mbale helt øst i Uganda, nesten på grensen til Kenya. Jeg har studert alle slags økonomier: makro-, klima-, utviklings-, for å forstå hvorfor noen land er fattige, uten å finne svaret, sier Karoline Sand Haarberg. Foto: Leif Håvar Kvande.

Den perfekte organisasjonen

Hald og Kenya-oppholdet ledet til engasjementet i LCF. På utvekslingsskolen Hald ble hun kjent med Hanna Charlotte Hananger, som sammen med Moses Odeke, Cepher Mabberi og Geoffrey Nambafu hadde etablert Link Child Foundation (LCF) i Mbale helt øst i Uganda, nesten på grensen til Kenya.

– Vi bygger opp en organisasjon helt på egne premisser, hvor vi selv har muligheten til å gjøre alt riktig siden vi er så små, og organisasjonen i Mbale driftes av og med de lokale, som virkelig kjenner problemstillingene i lokalsamfunnet. Dermed kan vi gjøre det riktig i situasjoner hvor andre og større organisasjoner ofte feiler, sier Haarberg.

Et eksempel på dette er at organisasjonen holder så høy kvalitet på skolen at middelklassen ønsker å sende barna dit selv om det er mange fra de aller fattigste familiene der. Det er ikke vanlig i Uganda, der de fattigste vanligvis går på overfylte, dårligere offentlige skoler adskilt fra middelklassen.

I dag har de cirka 30 ansatte, hjelper over tusen familier og har over 200 barn på skolen. De jobber med to områder. Det ene er utdanning og består av førskole, barneskole og yrkesutdanning. Det andre handler om å hjelpe folk ut av fattigdom gjennom blant annet spare­grupper.

– Du jobber som konsulent i EY til daglig. Er det noen synergier mellom livet i glasshusene i Barcode i Oslo og de fattigste gatebarna i Mbale?

– Det er utrolig givende å oppleve norsk næringsliv fra innsiden samtidig som jeg kan bruke masse av det jeg lærer her, til å hjelpe sårbare grupper i Uganda, svarer Haarberg.

Hun trekker frem at det er viktig å kunne og forstå business siden det norske LCF-arbeidet i hovedsak dreier seg om å samle inn penger. I tillegg trekker hun frem fordelen av å kunne strategiarbeid, markedsføring og møteledelse.

– Motsatt vei får jeg mye nytte av LCF-arbeidet i EY. Jeg har fått en helt unik innsikt i prosjektledelse, og jeg lærer om personal­ledelse siden vi har folk fra mange land som bidrar og jobber veldig detaljert med organisasjonens årsrapport.

– Hva lærer du fra ugandisk næringsliv som du kan ta med deg til Norge?

– Jeg vet ikke om det er ugandisk kultur eller entreprenørånd, men har man en idé, så kjører man bare på. Det er veldig inspirerende. Det har jeg tatt med til EY. Jeg er ikke redd for å pushe egne ideer i EY, svarer Haarberg.

Haarberg forteller at hun bruker i snitt 20 timer i måneden på organisasjonen, men at tidsbruken varierer veldig. Hun sier at engasjementet i Afrika også har hjulpet henne i arbeidslivet, som setter pris på kandidater med slike verv.

– Og hva skal folk gjøre for å starte med frivillig arbeid?

– Det er veldig mange frivillige organisasjoner. Finn én du synes er riktig, forhør deg rundt, bidra, og ikke vær redd for å ta kontakt, råder Haarberg.

– Hva får du tilbake?

– Jeg blir lykkeligere fordi jeg ofte blir minnet på hvor heldig jeg er; at jeg har jobb og er frisk. Det gir også en uforklarlig, men god følelse i magen fordi jeg gjør noe som er skikkelig, skikkelig viktig og skikkelig, skikkelig riktig – noe større enn meg selv – pluss at jeg lærer mye som jeg også kan bruke som EY-konsulent. I tillegg får jeg holdt swahilien litt ved like i samtaler med guttene i Uganda.

– Har du funnet svar på hvorfor noen land er så fattige på tross av at de har mange ressurser?

– Nei, jeg har studert alle slags økonomier: makro-, klima-, utvik­lings-, for å forstå hvorfor noen land er fattige. Det er ikke ett svar eller én grunn, men mange og komplekse årsaker som er både økonomiske, personlige og politiske. Som økonom ser man ekstra tydelig at rettferdig fordeling i verden ikke skjer av seg selv, svarer Haarberg og legger til:

– Verden trenger organisasjoner som LCF og folk som meg, Hanna og heltene i Mbale, som ønsker å gjøre en forskjell.

Kopi av Mer enn jobben Karoline Haarberg-1(1)

Verden trenger folk som Elon Musk, som tør tenke stort og gjøre en forskjell, sier siviløkonom Karoline Sand Haarberg foran en Tesla.Foto: Leif Håvar Kvande.

Artikkelen ble først publisert i Magma 4/2020

Ikke medlem? Meld deg inn i dag!
Econa er foreningen for økonomer og økonomistudenter.