Høstens beste eplekake

Nå er norske epler i sesong, og høsten er tid for kos. Med høstværet som er meldt fremover, hva er bedre enn å lage en skikkelig god eplekake?

Eplekake

Her er vår beste oppskrift på eplekake! Den inneholder kefir for å være ekstra myk, og har et knasende lag med mandler og smør på toppen.  

Oppskrift på høstens beste eplekake

Ingredienser:

2 store egg

100 g sukker

100 g smør

2 dl kefir

1,5 ts bakepulver

0,5 ts natron

300 g hvetemel 

Topping:

2-3 store epler

100 g smør

100 g sukker

100 g mandler

3-4 ts kanel

Slik gjør du:

Pisk egg og sukker. Smelt smøret, tilsett kefir til smøret og bland alt sammen til én røre. Bland bakepulver og natron med melet, og tilsett røra. Rør eller visp røra klumpefri.

Kaken kan du steke i hvilken form du vil, så lenge formen er smurt med smør og melet først. Bare husk på at den hever ganske mye, så ikke fyll til mer enn halvparten av formen du bruker!

Eplene deler du i tynne skiver og legger dekorativt over kaken. Det gjør ikke noe om de ligger litt over hverandre, eller om det er ulik tykkelse. Jeg liker også å beholde skallet.

Til slutt lager du toppingen. Smelt smøret, og bland inn sukker, hakkede mandler og kanel. Fordel dette jevnt over eplekaken. 

Stek kaken midt i ovnen, på 200°C, i ca. 20-30 minutter. Steketid avhenger av formen. Men toppingen skal ha smeltet og blitt gyllen, og kaken gjennomstekt.

Avkjøl kaken litt, før den serveres med eller uten vaniljeis. Kaken holder seg godt under plast i et par dager.  

Tips:

For en sunnere kake, kan du redusere sukkermengden i selve deigen, eller bruke annen søtning. Men ikke bytt eller reduser sukkermengden i toppingen, for da blir den ikke sprø og knasende!

For ekstra nøttesmak, kan du bytte ut 100g av melet med mandelmel. Da hever den ikke like godt, men blir litt tyngre og mer kompakt.

Er du allergisk mot mandler, kan du bruke hasselnøtter eller kanskje pistasjnøtter? Eventuelt kan du droppe nøtter helt.