IESE – der «elite» har positiv klang

Financial Times har rangert IESE Business School på topp i verden tre år på rad. Econa har vært på besøk – har de noe å lære oss?

Et to års MBA-studium ved IESE i Barcelona inkludert opphold koster rundt en million kroner. Med bare 280 heltidsstudenter oser skolen av eksklusivitet. Men hvor er nordmennene?

I Norge gir det å ta elitestudier lite uttelling lønnsmessig, sier Arve Utseth, accociate Director ved IESEs Global Executive MBA Program. Han har jobbet ved IESE i en årrekke siden egne studiedager da skolen fortsatt sto på Lånekassens liste over utenlandske studiesteder godkjent for stipend.

Skolen har siden oppstarten i 1964 hatt et tett samarbeid med Harvard Business School. Undervisningen foregår stort sett på engelsk, og studentene kommer fra hele verden.

Metodikken er i stor grad bygget opp rundt case-studier, og spiller på hva virksomheter og samfunnet trenger her og nå. Skolen tilbyr også skreddersydde executive-programmer for selskaper fra hele verden, og har blant annet laget case i samarbeid med et norsk selskap som skulle inn i et asiatisk marked med en svært annerledes forretningskultur.

IESE har et overordnet perspektiv og vektlegger en strategisk helhetlig tilnærming fremfor å gå i dybden på enkelte fagdisipliner. Når «alt» blir viktig, når man må ha grep om økonomi, analyse, ny teknologi, kommunikasjon og kundens behov, blir overordnet strategi desto viktigere. Derfor undervises IESEs programmer fra et ledelsesperspektiv. Tanken er at når du ser det store bildet, tar du bedre beslutninger.

IESE har i dag over 40.000 alumni fra over 30 nasjoner. Bare 100 av dem er fra Norge.

En million kroner er mye penger, særlig i Norge hvor man er vant til at utdanning i hovedsak er gratis. På den annen side legger nordmenn gjerne inn en ekstra million i hytte eller bolig. Det handler også om hva det er kultur for å investere i, kommenterer Utseth.

70 % av IESEs studenter betaler privat. Det kan gi god uttelling på lønnsslippen. Men vi aner en vesentlig tilleggsdimensjon når vi geleides gjennom grupper av internasjonale studenter i marmorhallene og opp til takterrassen. Camp Nou, Sagrada Familia - utsikten er storslagen.

Enhver realisert drøm begynner med en stor drømmer, sier professor Sebastian Reiche, og understreker at IESE har høye ambisjoner. Det handler om å utdanne folk som tror på store ideer, om å ha en positiv og varig innvirkning på måten verden gjør forretninger på.

Kanskje har vi et stykke å gå før elitestudier og ledelse i internasjonal toppklasse kommer inn på lista over hva det er typisk norsk å være god i.