Magma #3/2015 Privatøkonomi

Boligpriser, rentenivå, forbrukslån, pensjonssparing, BSU, lønn og skatt er alle sentrale begrep i vår hverdag og summen av det kan defineres som vår personlige økonomi. Privatøkonomi angår oss alle, og preger både mediebildet og det vi snakker om i lunchen på jobb.

Langt nær alle gjør de nødvendige grep for å få mest mulig ut av sin egen økonomi. Dette nummeret av Magma er spekket med tips og relevante problemstillinger knyttet til din privatøkonomi. Del det med venner, familiemedlemmer og ikke minst kollegaer – det angår oss alle!

Boligboble?

Hva er egentlig en boligboble, kan den identifiseres før den sprekker, og har vi en boligboble i dag? Det er en stor utfordring å identifisere en boligboble før den sprekker. I artikkelen «Er det boligboble i Norge?» beskriver forfatterne metoder for identifisering av en boligboble og illustrerer verktøyene ved å spørre om det faktisk har vært boligbobler i Norge i perioden 1992 til 2013. Svaret vil kanskje overraske noen. Les hele artikkelen her.

Pengegartneren

Agnes BergoAgnes BergoAgnes Bergo oppdaget allerede som 16 åring at personlig økonomi var et tema som engasjerte henne. I 1988 forstod hun at hun kunne leve av økonomisk rådgivning og startet selskapet «Pengedoktoren». – Det å gi råd om personlig økonomi stiller høye krav til dyp fagkunnskap på mange områder, og alle råd må og skal være individuelle, sier Bergo. Erfaringen har vist henne at kunnskap om skatt og økonomi ikke er særlig påtrengende – heller ikke hos politikere. I dag er Bergo flittig brukt som rådgiver for private, bedrifter, organisasjoner og det offentlige. Hun har skrevet lærebøker, vært fast spaltist i en rekke publikasjoner og bidratt til offentlige utredninger og analyser.

Les hele intervjuet med Bergo her.

Privatøkonomi på timeplanen

I lys av månedens tema tillater spaltist Mathilde Fasting seg å spørre om ikke økonomi må inn på pensum i grunnskolen. Økonomi er noe alle borgere må forholde seg til. Opplæring i økonomi og juss er noe barn bør få med seg hjemmefra, men noen barn vokser opp uten å kjenne til konsekvensene av en ubetalt regning og renteøkning på boliglån, og dette kan få alvorlige konsekvenser når de skal etablere seg. Grunnleggende forståelse for økonomi og juss er en forutsetning for å kunne mestre sitt eget liv, og grunnskolen bør derfor gjøre innføring i disse fagene til en obligatorisk del av opplæringen. Målet bør være å ruste dagens ungdom best mulig for et voksenliv der boligrente, sparing og pensjon er viktigere enn noen gang. Les kommentaren til Mathilde Fasting her. 

Sparer vi smartere enn før?

Sparing er en viktig del av din privatøkonomi. Mye kan tyde på at vi i dag baserer våre pensjonsinntekter på arbeidsgivers pensjonsordninger og prisstiging i egen bolig. I en tid der den norske befolkningen lever lenger, mer aktivt og dermed mer kostbart blir sparing mer nødvendig enn noen gang. Hva vil kreves av spare- og pensjonskapital? Og hvordan kan vi mest hensiktsmessig spare og investere? Forfatterne av artikkelen «Ola Nordmann lever lenger og er mer aktiv» gir deg noen viktige pekepinner på hvordan du skal tenke smart om sparing og investering. Les hele artikkelen her, og gjør dine venner og kollegaer en tjeneste og del den med dem!

Alle snakker om renta

… men er den egentlig det viktigste? I denne artikkelen setter pensjonsøkonom Knut Dyre Haug uføretrygd på agendaen. Renteendringer kommer i små skritt og varsles i god tid. Uførepensjonist derimot, kan du bli over natten. Uføretrygd er med andre ord strengt tatt viktigere enn renta. Blir vi uføretrygdet er den økonomiske konsekvensen stor. Hvordan ruste seg for denne risikoen og være økonomisk forberedt hvis ulykken skulle inntreffe? Les den viktige kommentaren fra Knut Dyre Haug her. 

Sist, men ikke minst; tjenestepensjon

Hva bør du vite om tjenestepensjon? Nesten alle har rett til tjenestepensjon, men det er stor forskjell på hvor gode pensjonsordninger forskjellige arbeidsgivere har. I denne artikkelen ser forfatterne på det du bør vite om tjenestepensjon og svarer på relevante spørsmål som hvordan tjenestepensjon du faktisk har, hvor gode den er, hva du bør være klar over ved jobbskifte, og ikke minst hvordan du i tillegg kan spare selv. Les hele artikkelen her. 

Digital versjon av Magma (1)Digital versjon av Magma (1)Digital versjon av Magma (1)Nyhet: digital utgave

Denne utgaven av Magma kan for første gang i sin helhet leses som et digitalt magasin. Følg denne linken og les hele Magma 3/2015 her.