NM i Økonomi og vinnerne fra Rogaland

Spenningen var til å ta og føle på når vinnerlaget skulle kåres i NM i økonomi. Laget fra Universitetet i Stavanger gikk av med seieren !

189 økonomistudenter fra skoler i hele landet har kjempet seg gjennom to innledende runder før de gjenværende 6 lag med 21 studenter møttes til finalen i Oslo 10 april.

Dette er første gang Econa arrangerer NM i økonomi i hele landet, og det var 63 lag som meldte seg til konkurransen. Alle kjempet om den gjeve førsteplassen, der de kunne hedre skolen og lagets ære.

 Gruppearbeid 2
Laget fra Handelshøgskolen i Trondheim med gruppearbeid: f.v. Vegard Strand, Kjartan Hrafnkelsson og Simen Fjuk Vestreng
 Gruppearbeid 3 art
Laget fra Universitetet i Agder med gruppearbeid: f.v. Fredrik Gurille, Jonas Opperud, Gard Kolbeinsen

Finaleoppgaven gikk ut på å løse en case for DNB; Hvordan skape lojale personkunder i et marked med stor transparens og endringstakt. Lagene fikk 3 timer til forberedelse før de presenterte kreative og imponerende forslag foran publikum. Tre lag stod igjen til en siste runde som gikk ut på at laget som svarte først på spørsmål innen bedriftsøkonomi, samfunnsøkonomi og statistikk og metode fikk flest poeng.

 siste runde 2 art
Magnus Kindlihagen fra Universitetet i Tromsø tar sjansen på å reise seg i den åpne spørsmålsrunden

Econas samarbeidspartnere DNB, BDO og NRØA stod for spørsmålene i de tre rundene. Det var et vanskelig valg for DNB som kåret vinneren i finalen, men vinneren ble kåret og Rogaland vant !

 Uis pokal 2 art
Seierherrene fra Universitetet i Stavanger: f.v. Trond Fugelli, Odd Kristian Ims, Fredrik Aarrestad

Teamet fra Universitetet i Stavanger gikk av med seieren foran Universitetet i Tromsø på annen plass og Høgskolen i Buskerud og Vestfold på tredje plass.

UiT art

Laget fra Universitetet i Tromsø kom på 2. plass: f.v. Magnus Kindlihagen, Steinar Omnes og Øyvind Torsvik ved UiT

HBV art
Og 3. plassen gikk til laget fra Høgskolen i Vestfold og Buskerud: Fra venstre Franck Fog, Patrik Olsen, Håkon Andre Vollan

Det stolte UiS-laget bestod av studentene Odd Kristian Ims, Fredrik Bendz Aarrestad og Trond Fugelli, som kunne heve Econa-pokalen etter en tøff finalerunde.

Etter seiersrusen var det mulig å få noen ord fra vinnerne, som var mest bekymret for hvordan de skulle få den store pokalen hjem til Stavanger.

Odd Kristian, Fredrik og Trond går alle på først år master, og har tatt alle årene ved UiS. De tar anvendt finans og økonomisk analyse i masterstudiet.

Fredrik Bendz Aarrestad er fagansvarlig på økonomistudiet ved Uis, og var opptatt av å bygge en god omtale av økonomer ved skolen.
- Det er skrevet så mye negativt om økonomistudiet ved UiS at dette måtte snus. Men det viktigste var at å være med her var en utrolig kul mulighet til å få testet oss selv og sammenlignet oss med andre. Vi syntes det var kjempekjekt og ville helt sikkert følt oss som vinnere selv om vi ikke vant, sa Aarrestad.

Odd Kristian, Fredrik og Trond var alle enige om at det beste var caseoppgaven.
-Dette kunne vi gjort daglig, sier de alle tre. Å få lov til å idemyldre i tre timer er kjempekjekt. Det er litt for lite caseoppgaver på studiet, vi skulle gjerne hatt mer.

Aarrestad har lyst til å implementere dette som en obligatorisk del av studiet. Eller som et studenttilbud.

- Bedrifter har også nytte av å få sine utfordringer vurdert med friske øyne fra studentgrupper. Det bør absolutt være positivt for bedrifter som får muligheten til å teste ut sine utfordringer og også lærerikt for økonomistudenter og tenke nytt, sier de.

Om kort tid er de alle tre på jobbjakt, og spennet er stort mellom jobbønsker. Odd Kristian Ims ser for seg en jobb i konsulentbransjen, forhåpentligvis med caseoppgaver, strategi og rådgivning mot bedrifter. Trond Fugelli vil jobbe med markets.

Fredrik Aarrestad hevder at dagens vitenskapelige fremgang vil være grunnmuren for morgendagens teknologiske utvikling, som igjen vil skape fremtidens økonomiske vekst. Han ønsker derfor å jobbe på innovasjonsfronten som økonom, og lete etter nytteverdiene og forretningsmulighetene som forskningen byr på.

Nå tar alle lagene en velfortjent påskeferie før de harde eksamenstider starter.

Vi i Econa er svært fornøyd med entusiasmen og engasjementet til alle deltagerne. Det stod om heder og ære blant lag med et formidabelt konkurranseinstinkt.

 Econa team art
Fra Econa: Lotte Børnick Sørhaug, Anders Petterød Halvorsen, Maria Westlie, Joakim Østbye og Camilla Nyland

Studentansvarlig Camilla Nyland, ansvarlig for NM i økonomi i Econa, sier følgende:

- Det er utrolig moro å se det store engasjementet og konkurranseinstinktet blant økonomistudenter.  Dette er første gang NM i økonomi avholdes på nasjonalt plan, og allerede i år ser vi stor interesse for økonomifaget og å delta. Hensikten med konkurransen er å øke interessen og motivasjonen for økonomifaget, både generelt og på forretningsnivå. Konkurransen setter pensum opp mot virkelighetsaktuelle spørsmål og danner en rød tråd mellom de økonomiske fagretningene og arbeidslivet.

Alle lag fikk uansett en flott og lærerik opplevelse, de fikk transport og opphold ved Voksenåsen Hotell og en verdifull innsikt av Econa, som de kan ta med seg i videre studier og jobb.

Neste år går NM av stabelen i Stavanger.

Har du spørsmål om NM i økonomi – kontakt Svein- Egil Jørgensen på svein-egil@econa.no

Gry Ljøterud, Econa