Norge er fortsatt en innovasjonssinke

Midt i påskeuken kom en ny innovasjonsindeks (Innovation Union Scoreboard) som rangerer de europeiske landene etter innovasjonsevne. Som både i fjor og året før, kommer Norge på 17.plass og i kategorien for moderate innovatører. Det rare i år er at indeksen ble publisert uten noen særlige reaksjoner.

Tidligere år har det vært store diskusjoner som følge av indeksen og Norges lave plassering, men plutselig brydde ingen seg.

Fra et usedvanlig egoistisk ståsted kan vi jo være glade for at både plasseringen til Norge fortsatt er like dårlig og at reaksjonen har uteblitt, fordi det gir oss mindre data å bearbeide. Likevel synes vi det er svært uheldig for Norges fremtid at media og aktører i innovasjonssystemet tilsynelatende overser den dystre fremstillingen av norsk innovasjonsevne. Kan det være fordi det nå har blitt en gammel nyhet at norsk innovasjonsevne er på nivå med de mest kriserammede landene i Europa, eller er det simpelthen ingen som fikk det med seg når de satt med kvikk-lunsjen i solveggen på påskefjellet?

Rett skal være rett, det var noen som kommenterte indeksen og Norges plassering på Twitter, og et blogginnlegg, skrevet av Per Koch i Innovasjon Norge, diskuterer betydningen av denne indeksen. Problemet er at de få som har fulgt etter i debatten henviser alle til dette blogginnlegget – og selv om det er et godt blogginnlegg – skaper det ikke særlig til debatt når kun én manns mening er den som blir fremmet i offentligheten. Vi på masterkontoret til Econa er enige i det meste Koch skriver, men fokuset er i stor grad å rive indeksen fra hverandre og vise skepsis til om den egentlig gir et realistisk bilde av norsk innovasjonsevne. Skepsisen er vel berettiget, men vi mener likevel at Norges resultater på enkeltindikatorer gir mye og god informasjon som absolutt har verdi for innovasjon i Norge – hvilket er en absolutt nødvendighet for at det flotte landet vi bor i skal kunne være en velferdsstat i tiårene fremover.

Vår bønn er at flere vil diskutere dette norske paradokset – at Norge har lave resultater på indikatorer for innovasjon til tross for gode økonomiske resultater – når solstikkene fra forrige uke slipper taket!