Ny frisk med bedre råd i 2016

Etter julemåneden desember blir gjerne januar litt strammere for de fleste. Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank, gir deg smarte tips og triks til en lettere økonomisk hverdag i det nye året. Vi minner også om at du som Econamedlem nyter du godt av en rekke rabattavtaler.

Julegaveshopping, romjulssalg og nyttårsfeiring. Det er fort gjort å miste oversikten over økonomien og man kan lure på hvor pengene har tatt veien. Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank, viser deg hvordan du enkelt kan ta smarte valg og få mer penger på kontoen i det nye året enn i 2015.

Husk også at du som Econamedlem nyter godt av gode rabattavtaler. Bank og forsikring, trening, leiebil, fagbøker og magasiner – dette er bare noe av det du får gunstige priser på gjennom Econas avtaler. Her ser du alle rabattavtalene.

Maria Setsaas' guide til bedre privatøkonomi

 Maria_SetsaasMaria_Setsaas

Få oversikt

Start nyåret med å få god oversikt over egen økonomi. Har du penger til overs eller er du i minus for at du brukte mer enn planlagt? Lag et budsjett for å se hvilke kostnader som vil påløpe den første måneden av året. Husk å hensynta de ekstra kostnader i januar for utgifter til strømregningen, NRK Lisensen og utgiften til forsikringer.

Prioritér nedbetaling av gjeld

Er du litt på etterskudd ved at kredittkortet gikk varmt på julehandelen, er det viktig å prioritere nedbetaling av denne gjelden. Nedbetale lånet som har den høyeste månedlige utgiften og høyeste effektive renten og innbetal gjerne mer enn hva som står av minstebeløp på kredittkortfakturaen.

Planlegg matinnkjøp

Matinnkjøp er for mange den største utgiftsposten, men her vil enkle grep gjøre at du kan spare mye. Start med å sette opp en matplan for uka. I matplanen bør det fremgå hva familien skal spise og hvor mye hvert måltid skal koste. Dropper du de daglige impulskjøpene, men handler kun en til to ganger i uken, vil du spare både tid og penger.

Få oversikt over "lommetyver"

Ta en gjennomgang av alle dine faste trekk som trekkes fra kontoen hver måned. Det kan være abonnement utgifter til aviser, blad, musikk eller trening. Er det noe av disse du kan redusere eller rett å slett kutte helt ut? Man tenker kanskje ikke over hva alt dette koster i løpet av et år når det automatisk trekkes via avtalegiro den dagen man får lønn, men her kan det være mye å spare!

Bygg en reservekonto

Penger i reserve. Prioriter å bygge opp en reservekonto med et beløp som er lik 2-3 månedslønner. Pengene skal gå til å dekke uforutsette utgifter som for eksempel en verkstedsregning på bilen eller kjøp av ny vaskemaskin

Start pensjonssparing

Penger til overs? Start sparing til egen pensjon! Noen vil nok få seg en liten overraskelse når det nærmer seg pensjonsalder for de forventer mer enn hva de faktisk får av pensjonsinntekt. Start med en måndelig spareavtale som trekkes den dagen du får lønn.