Ny rapport: Ung i arbeid

Nyutdannet og i ny jobb? Lurer du på om du har en grei lønn, gode vilkår? Og har du husket på de viktigste tingene da du signerte arbeidskontrakten? Se Econas nye rapport, ”Ung i arbeid”, som omhandler lønnsvilkår og kunnskap og kjennskap til rettigheter for kullene som er uteksaminert i 2008, 2009 og 2010.

Ung i OSloVi ser at lønnsutviklingen til de uteksaminerte i 2008, 2009 og 2010 har vært svært god, både sammenliknet med befolkningen for øvrig men også sammenliknet med litt eldre medlemmer i arbeid. Denne gruppen nyutdannede arbeider mye, noe som sannsynligvis henger sammen med at de er fornøyde med utdannelsen og mulighetene den har gitt i arbeidslivet. Det gjør at man trives i jobben, og at man er villig til å legge inn et ekstra gir når det er mye å gjøre.  Slik innstilling spiller nok også inn på den gode lønnsutviklingen for denne gruppen.

Men alt i livet handler ikke bare om lønn. Kunnskap og kjennskap til vilkår som full lønn under foreldre- og eller adopsjonspermisjon og ved sykdom er foruroligende lav. Med en gruppe som raskt stiger i lønn kan manglende kunnskap om disse rettighetene få store økonomiske konsekvenser.  Det er derfor viktig å vite hva slags ordning man sorterer under, hvordan den vil slå inn om man skulle være så heldig å få barn, eller så uheldig å bli langvarig syk.

Er det ellers andre spørsmål rundt lønn og vilkår rettigheter kan du finne ut mye ved å bruke lønnskalkulatoren vår eller sende en mail til post@econa.no.

Hele rapporten kan du lese her.