- Økonomistudenter er framtidens ledere

8 av 10 unge vil bli sjefer. Det viser årets YPAI-undersøkelse fra Academic Work. Jo yngre arbeidstakerne er – jo flere vil bli sjef. Econas studentutvalg er ikke i tvil om hvem som blir de beste lederne i framtiden.

- Vi ser en generasjon arbeidstakere der «alle» er klare til å ta på seg en lederrolle, forteller Mads Wildhagen i Academic Work.

Live Olsen Hølmo, leder av Econas Studentutvalg, mener at selv om «alle» vil bli ledere er det økonomiutdanningen som gir Norge de beste lederne. Hun mener økonomistudenter har den største og beste faglige tyngden.

- Vi velger oss en fagsammensetning som interesserer oss og som er relevant for ledelse og bedriftsstyring, sier hun.

Mer enn tall og revisjon

Live Olsen Hølmo synes enhver bedrift bør ha en leder med økonomisk bakgrunn.

- Økonomer er så mye mer enn tall og revisjon, og vi er viktige i alle deler av samfunnet. Allerede fra studiene blir vi opplært i hvordan samfunnet er bygget opp økonomisk sett. Hvilken annen studieretning gjør det?

I tillegg tar ofte økonomistudenter på ekstra verv ved siden av deltidsjobb og studier. Det viser at man er fleksibel og har stor kapasitet. Dette er kvaliteter som Live mener en leder må ha.

De yngste er mest klare for sjefsrollen

Årets YPAI-Undersøkelse viser at 89% blant generasjon Z (født etter 1995) svarer at de enten har en lederrolle, eller vil takke ja til en i fremtiden.

- De unge vil kjenne på mestringsfølelse og oppleve utvikling i nye oppgaver, roller eller nytt ansvar, sier Wildhagen.

Live Olsen Hølmo er selv født i 1995 og har allerede hatt ulike lederverv i studietiden. Hun ser på seg selv som en leder og har store planer for karrieren.

- Mine ambisjoner er å bli leder i en større bedrift. Jeg drives av mål og oppnåelse av disse. Jeg er glad i å ha ansvar og ha flinke folk rundt meg der vi alle jobber mot et felles mål, sier ledertalentet.

Start i studietiden

Studentutvalgets leder mener at alle med lederambisjoner bør starte allerede i studietiden. Hun mener selv at erfaringen gjennom verv i Econa har vært en gullgruve.

- Jeg har fått mye erfaring, øvelse og læring. Jeg lært så mye mer om organisasjoner, bedriftsstyring og ledelse enn jeg noen gang hadde lært ved å lese en pensumbok.

Hennes oppfordring til alle økonomistudenter er: Engasjer deg, og ta utfordringene. På den måten sikrer vi Norges framtid med at de beste sjefene sitter på toppen.

FAKTABOKS