Rådyr hyttepåske

Påsken nærmer seg og det å samle familien på hytta med skiturer, Kvikk Lunsj og påskequiz er selve feriedrømmen for mange. Men hyttedrømmen koster, ofte mer enn flotte hotell- og utenlandsferier.

Ofte glemmer man at hytta koster titusenvis av kroner hvert eneste år, noe som gjør at døgnprisen kan sammenlignes med de flotteste feriestedene i utlandet. Et godt alternativ er også luksushotellene i fjellheimen, sier Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank.

To av fem disponerer hytte

Norge er et hytteland, med over 400 000 registrerte hytter fra svært enkelt standard, til høymoderne glass- og steinpalasser i amerikansk lodge-stil. To av fem nordmenn sier de disponerer en hytte, men prisen er høy for mange.

- Selv om renten er lav, så blir likevel døgnprisen høy om hytta brukes lite. Regnestykket viser at en normal norsk hytte med god standard koster 2640 kroner per natt om familien bruker hytta 20 netter i året. Er hytta verdt det dobbelte og lånet dobles, så stiger døgnprisen naturligvis tilsvarende. Da har hyttedrømmen sin pris, sier Danske Bank-økonomen og viser frem regnestykket:


Skyhøy døgnpris

En norsk folkehytte er typisk 80 kvadratmeter og har en verdi på 2,5 millioner kroner. Med en egenkapital på 500 000, blir gjeldsutgiftene på i overkant av 30 000 kroner i året, gitt en Akademiker-rente på 2,1 prosent og en kapitalskattesats på 25 prosent for 2016. Av andre utgifter følger vedlikehold, strøm- og oppvarming, samt kommunale avgifter og forsikring.

- Regnestykket er konservativt og utelukker eventuelle bredbåndskostnader, felleskostnader til velforeningen, årskort i alpinanlegget for hele familien, hyppigere utskifting av skiutstyr og klær, brøyting, samt alle innkjøpene mange gjør til hytta gjennom året av inventar og interiørdetaljer. Mange har like høye forventninger til hytta som til hjemmet. Summen av alle småinnkjøpene blir til slutt høy. Mange kan nok plusse noen titusen på kassalappen, sier hun. 

SPA

Til sammenligning kan en familie på fire reise en uke til Kanariøyene i påskeuken, en av de dyreste ukene i året, for 20 000 kroner og oppover. For samme prisen tilbyr også de store kjedene ukesopphold på de beste hotellene i fjellheimen med badebasseng og SPA-muligheter.

 - Hytte er et følelsesprosjekt og mange opplevelser kan vanskelig regnes om i kroner og ører. Hytta handler også om samhørighet, tradisjon og om å samle storfamilien. Hytta er stedet hvor mange puster ut, og kan være et avbrekk for mange som tilbringer nok dager med en koffert resten av året. Tiden hvor fritidsboligen var en investering er nok forbi, men hyttedrømmen står nok sterkt hos mange, sier Setsaas.

Husk Airbnb

Deletjenesten Airbnb har blitt svært populær i Norge og stadig flere velger å bedre hytteøkonomien gjennom utleie. På populære skidestinasjoner kan man enkelt leie ut hytta for 5000 kroner for en helg, når man selv ikke bruker fritidsdrømmen. Husk at Airbnb tar et gebyr for tjenesten, som blant annet skal dekke forsikringer og annet.

- Airbnb ordner oppgjøret ditt, og ordningen hvor leier og utleier gir hverandre tilbakemeldinger er strålende. Systemet har vist seg svært effektivt og gjør det enkelt å leie ut hytta. Hytteutleie er også skattefritt inntil 10 000 kroner, hvor 85 prosent av overskytende utleiebeløp beskattes med 25 prosent for 2016, sier Maria Setsaas i Danske Bank.

Regneeksempel for hyttedrømmen:

Hytte 80m2, god standard, med markedsverdi på 2,5 millioner

Renteutgifter* (inkl. 25% rentefradrag)       31.500
Forsikring                                                                             2.400
Vedlikehold                                                                       12.800
Strøm og oppvarming                                                   3.706
Kommunale utgifter                                                       2.413
Årlige utgifter                                                                  52.819

Døgnpris ved: 
20 overnattinger                 2.640
40 overnattinger                  1.320
60 overnattinger                   8.80

* 2,1 prosent rente, 2 millioner i lån, eks. egenkapitalavkastning.

 

Kilder: Statistisk Sentralbyrå, Prognosesenteret, Danske Bank og Adresseavisen