Redd en bolle!

Årlig kaster nordmenn 385 000 tonn mat i året – noe som er hver åttende handlepose vi kjøper. På et medlemsmøtet i Econa Kristiansand i februar fortalte selskapet Too Good To Go at det er privatpersoner som står for det største matsvinnet. Studenter og Econa medlemmer Marie Stenmarck og Anine Nortvedt Branæs er opptatt av å ikke kaste mat.

Studentene Marie Stenmarck og Anine Nortvedt Branæs reddet overskuddsmat.

Sist gang jeg kastet mat, var det middagsrester som hadde overlevd tre oppvarminger, sier student Marie Stenmarck. Både Marie og de andre Econa-medlemmene på Sørlandet er opptatt av å ikke kaste mat.

– Siden oppstart har vi reddet over 32 millioner måltider i Europa, og nesten tre millioner her i Norge, sier Jørgen Høiklev, forretningsutvikler i verdens største nettbaserte markedsplass for overskuddsmat. Han var invitert til Econa Kristiansands medlemsarrangement for å snakke om det enorme matsvinnet, som beløper seg til 22 milliarder kroner i året.

Kvinner 50 er de største matredderne

Man tenker fort at det er studenter og de unge som sjekker butikker og restauranter for overskuddsmat. Men slik er det ikke.

– Det er faktisk kvinner 50 som er de ivrigste brukerne av Too Good To Go-appen, men alt fra studenter til pensjonister redder mat med oss. Dette viser at matredding er for alle, sier Høiklev. Matredderne motiveres av å gjøre noe bra for miljøet og samtidig få god mat til en god pris.

Er butikkene redde for at folk heller vil kjøpe billig overskuddsmat enn fra det ordinære utvalget?

– Nei, det fungerer ikke slik, sier Høiklev. Om folk vil gå på kafé, så gjør de det når de ønsker. Og de handler mat når det passer de best. Vi ser ingen tegn til at matredding skal påvirke det vanlige salget.

Bærekraft er hot

50 gjester trosset en kald februardag og fant veien til Grønt Senter på Odderøya i Kristiansand for å lære mer om matsvinn. I ekte bærekraftsånd ble det servert veganske retter på Grønt Senter, og deltakerne ble oppfordret til å ta med seg overskuddsmaten hjem.

Avdelingen jobber mot flere bærekraftsmål, blant annet mindre ulikhet, og styret i Econa Kristiansand har i flere år stilt opp som frivillige på julemarkedet til Blå Kors.

– Vi merker at våre medlemmer er opptatt av temaet bærekraft, og vi vil fokusere mer på dette fremover, i tråd med FNs bærekraftsmål, sier Kari Anne Røysland, leder for Econa Kristiansand.

Les hele artikkelen i Magma