Sikre vinnere til 17. mai-frokosten!

Årets feiring blir ikke helt som vanlig for de fleste av oss. Innstilte 17. mai-tog gir oss helt andre muligheter enn buss. Enten frokosten serveres med eller uten bobler får du nå ekstra lang tid til å nyte måltidet.

Tips til 17. mai-frokosten

Kampanje for Econa-medlemmer på Kolonial.no ut juli – spar 200,- ekstra!
Kolonial.no leverer over det meste av Østlandet, og har lovet oss ekstra kapasitet fram mot
17. maihelgen.

Med den siste oppdateringen fra helsemyndighetene kan du samle inntil 20 venner eller familiemedlemmer så lenge alle kan holde en meters avstand. Sammen med et romsligere tidsskjema på morgenkvisten ligger altså alt til rette for en hyggelig frokost. Restene blir til luksuslunsj på hjemmekontoret resten av uken.

Siden smittevern er viktig kan du vurdere å lage ting som kan serveres i kuvert. Du bør uansett sørge for at det finnes klyper eller annet redskap til å forsyne seg med. I tillegg må selvfølgelig alle være nøye med håndhygiene som vanlig.

Forberedelser og eggerøre

For å få logistikken enklest mulig på selve dagen bør det meste lages klart i forkant. Sauser, salater og ev. dessert kan lages dagen i forveien. Eggerørene blir derimot vesentlig bedre hvis den er lun og laget på dagen. Bruk svak til middels varme og sørg for å holde eggemassen i bevegelse. Du kan gjerne røre inn noen terninger med kaldt meierismør mot slutten, slik Kong Olav foretrakk. Smaksett gjerne med litt gressløk eller estragon.

Laks

Laksen er fast inventar på slike frokoster. Finn din favoritt, enten det er kald- eller varmrøkt eller rett og slett rå. Til den røkte varianten er det fint med en sennepssaus, mens den rå gjerne kan serveres med syltet ingefær og en saus av crême fraîche.

Sennepssaus:
Bland sammen 2 ss fransk sennep og 2 ss honning.
Rør inn 1,5 dl nøytral olje, litt av gangen.
Smak til med salt, pepper og finhakket dill.

Crême fraîhce:
Finhakk kapers og rødløk og bland med crême fraîche.
Krydre med salt og pepper, og litt sitronsaft eller revet sitronskall 

Spekemat er et annet fast innslag. Her finnes det mange gode alternativer. Mitt tips er å se etter lokale spesialiteter og gjerne støtte småskalaprodusenter. Spekemat holder seg lenge og kan brukes i alt fra salat til pizzafyll om du får rester. Hundre gram per person bør likevel være mer enn nok når du også har andre ting på bordet.

Potetsalat

Potetsalat kan gjerne lages dagen i forveien, og hjemmelaget er mye bedre enn den ferdigkjøpte. Et raskt søk gir mange gode oppskrifter. Om du synes det blir for tungt med en majonesbasert salat til frokost kan du forsøke denne:

Kutt poteter som kan serveres med skall i jevnstore terninger og kok møre, men faste.
Bland inn maiskorn, finhakket chili, sorte oliven og rødløk.
Bruk en god olivenolje, smak til med salt og pepper.

Noe varmt?

Om du ønsker noe varmt er det en fordel om det kan lages på forhånd og bare varmes. Mitt forslag er kjøttboller med tomatsaus som kan varmes i kjele eller en ildfast form. Lager du dem selv, kan du eksperimentere med smaker og krydder. Hvitløk og chili er kjente varianter, men forsøk også kardemomme.

Tomatsaus:

Stek løk og en boks hakkede tomater i litt olje. Tilsett en litt tomatpuré om du ønsker.
Tilsett en spiseskje honning og ev. en liten skvett med vin om du har.
Ha i kraft eller juks med en buljongterning og et par desiliter med vann.
Tilsett et par spiseskjeer med avjar og kjør alt med en stavmikser til en glatt saus.

Søt avslutning

Vi har tidligere delt en oppskrift på Pavlova om du ønsker noe for å stoppe søtsuget.

693788600De norske jordbærene er ikke på markedet ennå, men med litt jobb blir dagens importbær likevel en vinner. Kombinasjonen av salt og søtt er alltid bra, og bærene blir dekorative. Du velger selv hvor mørk du vil ha den, men jeg anbefaler den klassiske dronningsjokoladen.

Klem saften fra en halv appelsin per sjokoladeplate i en kjele eller bolle.
Smelt sjokoladen over lav varme eller vannbad.
Dypp jordbærene i sjokolademiksen slik at det er halvveis dekket og rull i hakkede cashewnøtter.
Legg bærene på bakepapir til sjokoladen har stivnet og de kan pakkes i boks til dagen etter.

Lykke til og gratulerer med dagen!

Kampanje for Econa-medlemmer på Kolonial.no ut juli – spar 200,- ekstra!

Ikke medlem? Meld deg inn i dag!
Econa er foreningen for økonomer og økonomistudenter.