Slik unngår du å bli lurt

Dagens Næringsliv har i en artikkelserie avdekket et nedrig miljø av «meglere» som aggressivt prakker tvilsomme eiendomsprosjekter på eldre kunder. Noen av kundene har sågar blitt overtalt til å satse alle sparepengene sine, som de ikke har råd til å tape, på ett enkelt prosjekt.

DN gjør et viktig samfunnsoppdrag, men det er nitrist at pressen har så mange slike saker å skrive om. Selgerne av slike finansprodukter er utvilsomt gode til å bygge tillit, og det er forståelig at man kan bli lurt. Men det burde være unødvendig, for slike saker ville stort sett vært unngått hvis alle hadde en huskelapp med disse fem punktene i lomma:

1) Konsesjon? Du kan lett sjekke dette ved å gå inn på Finanstilsynet.no og klikke på Konsesjonsregisteret og søke på firmanavnet. Slike selskaper opererer ofte i en gråsone når det gjelder konsesjonskrav. Men du som kunde skal bare forholde deg til én enkel regel: Har de ikke konsesjon hos Finanstilsynet, så ta beina på nakken og løp.

2) For godt til å være sant? Du får ikke avkastning utover renten i banken uten å ta risiko. Hvis noen prøve å innbille deg at du får god avkastning på en sikker investering, ta beina på nakken og løp.

3) Alle eggene i en kurv? Skal du søke avkastning over bankrente, tar du altså risiko. Da skal du spre risikoen på flere ulike investeringer. Hvis noen prøver å få deg til å sette alle pengene dine på én investering, så ta beina på nakken og løp.

4) Råsalg? Hvor rik er du? Har du ikke flere millioner å investere, er du ikke i målgruppen for oppsøkende salg fra seriøse finansrådgivere. Hvis noen likevel bruker mye tid på deg, har de tenkt å selge deg noe som er lønnsomt for dem, men ikke for deg. Så kynisk er det. Hvis du har ordinær privatøkonomi, og noen prøver veldig hardt å selge deg et finansprodukt, så ta beina på nakken og løp.

5) Snakk med noen. Gjør en avsjekk med venner, familie, eller ring gjerne banken din. Hvis de fraråder deg, ta beina på nakken og løp.

Betydningen av grunnleggende økonomikunnskap har lenge vært en kjepphest for Econa, og våre medlemmer har stilt opp som frivillige økonomitrenere i ungdomsskoler over hele landet i prosjektet «Økonomiglede», nå nylig med finansminister Siv Jensen som en av trenerne.

Sakene i DN viser at grunnleggende økonomikunnskaper dessverre er like viktig for en annen gruppe, nemlig eldre med sparepenger. Derfor bør man vurdere om også eldre kunne ha like stor nytte av undervisning i personlig økonomi som de yngre.

Innlegget var på trykk i DN 2. juli 2018