Slipp økonomene fri, det er vår!

Vår og sommer rett rundt hjørnet. Ikke bare er tiden inne for en opprydding i hus og hage, mange har også godt av en vårrengjøring av egen økonomi. God vår, snart er sommer’n her!

Tro det eller ei, men nå har våren kommet. Lange lyse kvelder, og en sol som varmer igjen lar seg ikke stoppe av lave grader og kulde fra nord. Litt ulikt oppleves det nok i vårt langstrakte land, felles for alle er at dagene blir lengre og lysere. Vi får ny energi.

Vi rydder i hagen, feier bort grus, oljer sykkelen og bytter til sommerdekk. Snøfresere og snøskuffer må vike plassen for gressklipper og løvriven. For egen del har jeg stor glede av å vekke sommerbilen fra vinterdvalen. Den gamle Porschen startet lett i år, det har ikke skjedd hvert år om jeg skal være ærlig. For andre er det et sikkert vårtegn at båten kommer på vannet, eller du må få tatt denne servicen på båtmotoren. Vi tar store og små beslutninger hver eneste dag.

Har du et nyttårsforsett eller en strategi om å sykle mer til jobben, er tiden inne for å følge opp dette nå. Flere enn profilerte kjendiser i Oslo tar i år turen til sportsbutikken for å få seg en el-sykkel. Det kan vise seg å være en av de bedre beslutningene dersom det er det som må til for å oppfylle forsettet om å sykle til jobben.

Våren er også tiden for mange fridager og inneklemte dager der de få som går på jobb kan jobbe i ro og fred. Og ikke nok med alle fridagene i mai, nå begynner det å haste med å få spikret planene for sommerferien.

Noen er så rå at de tenker enda lengre fram, og har for lengst startet med veden for neste vinter. I følge gammel skikk skulle den vært ferdig lagt til tørk allerede til påske. Jeg er nok ikke helt der selv, men skylder på den usedvanlig tidlige påsken i år.

For en økonom krones kanskje denne årstiden av arbeidet med årsavslutninger og egen selvangivelse. Et tips når man først er i gang med revidering av egen økonomi, sjekk også hvordan du ligger an i fremtiden med pensjonen din. I mitt arbeid med pensjonsvalg for Akademikerne og Econa, er det skremmende store forskjeller i oppspart beløp og fremtidige pensjonsutbetalinger mellom de ulike ordningene som tilbys. Her er det i alle fall stort behov for en vårrengjøring. Helt til slutt, hva med en våropprydding i lommeboken, har du virkelig behov for alle kredittkortene som samler seg opp i lommeboka. Det er ikke de som gjør at lommeboka blir fet.    

God vår, snart er sommer’n her!