SMIL-boller á la Stensrud

Påsken er en veldig viktig tid for meg – da er det fritid på påskefjellet med påskesol, solo, skitur og masse deilige boller. Min favoritt er mammas «smil-boller», og den skal jeg dele med dere nå – prøv selv, vi trenger ekstra kos under årets pandemi-påske!

Smil-boller a la Stensrud
Viktoria Stensrud, konsulent for event og medlemsdialog i Econa. 
 

Oppskriften gir 22-24 stk boller 

900 g hvetemel
5 dl melk
1 egg
½ pose tørrgjær (eller 25 g ferskgjær)
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
½ ts salt
150 g smør, i terninger
1 egg, til pensling
Mammas hemmelige triks: Tilsett en smil sjokolade per bolle 😊 

Ha alle ingrediensene, med unntak av smør, i en bakebolle. Anbefaler å bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør deigen på middelshastighet i ca. 10-15 min. Tilsett så smør i terninger, litt om gangen, før du elter på nytt i 10 minutter på middelshastighet. Deigen kan bli klissete i starten, men bare elt nok så blir den fin. Du kan eventuelt tilsette litt mer mel om du se behov for det etter 10 minutter.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et sted det ikke trekker. La den stå å heve til dobbeltstørrelse, ca. 1 – 1 ½ time.

Ha deigen ut av bollen og del til emner på ca. 80 g hver, før du tar 1 smil sjokolade og trykker inn i bollen til ca. midten. Rull bollene til ønsket form og legg på et bakebrett med bakepapir på. La bollene heve på nytt til dobbeltstørrelse under et klede.

Pensle de ferdighevete bollene med et sammen pisket egg og stek bollene i ovnen på ca. 225 grader (over- og undervarme) i ca. 10-12 minutter. Bollene er ferdigstekte når de er gyllen brune på toppen og lett brune under.

La de avkjøles på rist

TIPS: SMIL-Bollene kan nytes som de er, eller så kan du også lage Ida Gran Jansen sin fantastiske karamellglasur som du topper bollene med. Ekstra karamell er ekstra kos. 

Voila så har du min påskebakst: SMIL-bolle (med eller uten karamellglasur)