Tips til deg som bekymrer deg for dårlig valutakurs!

Vi er inne i en urolig tid med svak oljepris, svekkelse av den norske krone og stigende arbeidsledighet. Dette påvirker både studenter som studerer i Norge og utenlands i år. Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank, gir deg gode råd!

Svakere norsk krone gjør at studenter som reiser til utlandet for å studere får mindre å rutte med sammenlignet med de som studerte i fjor og årene før. Ser vi på de som reiser til Storbritannia eller USA, har det på et år blitt mye dyrere å bo og leve i disse landene som student. Sammenligner vi årets valutakurser med samme periode i fjor må du nå betale 816 norske kroner for 100 USD. I fjor var prisen på samme tid 618 norske kroner. For 100 britiske pund (GBP) er prisen i dag 1293 norske kroner, mens fjoråret kostet det 1023 norske kroner.

Dårligere tider i norsk økonomi kan gjøre det vanskeligere for studenter å få deltidsjobb i Norge, men bruk ditt eget nettverk og lever CV personlig. Da kan muligheter by seg raskere for en kvelds- eller helgejobb.

Disse tipsene kan gjøre at du sparer litt mer hver måned som student:

  • Bli kjent med et budsjett for å holde god oversikt over dine inntekter og utgifter. Sett gjerne opp dine månedlige utgifter du har til mobilbruk, kjøp av klær og sko, spill, trening, mat og drikke og forsikring. Noen tips til å spare penger er å lage handleliste, handle mat en til to ganger i uka og se etter tilbudsvarer. Du kan spare mye penger på å unngå daglige impulskjøp på butikken eller i kiosken. Det kan være mye å spare på å smøre matpakke fremfor å kjøpe lunsj og bruke litt mindre på kjøp av klær eller snus hver måned.        
  • Søk tidlig og maksimalt studielån fra Lånekassen. Selv om studielån er gjeld som skal tilbakebetales etter endt studietid, vil studielånet være et av de gunstigste lånene du kan ha da lånet er rentefritt så lenge du studerer. Viser det seg at du ikke trenger å bruke hele studielånet bør disse pengene spares. Men vær klar over at høy inntekt kan begrense dine muligheter for stipend. Har du inntekt over 162 769,- i 2015 eller 168 059,- i 2016, vil stipendet bli redusert.
  • Unngå bruk av kredittkort og kjøp på avbetaling. Har du lyst til å kjøpe en MacBok Pro, men har egentlig ikke råd akkurat nå? Unngå å la deg friste for kjøp av varer som pc, ipad, solbriller med kredittkort eller kjøp på avbetaling. Utsetter du betaling av varen, kan den fort bli dobbelt så dyr på grunn av høye renter og månedlige gebyr.
  • Forsikre deg som student mot sykdom og ulykke med en god uføredekning. Andre forsikringer du i tillegg bør prioritere er reiseforsikring og en innboforsikring som kan dekke verdier som for eksempel skiutstyr, sykkel, møbler og klær.  
  • Start sparing tidlig og sett av penger som skal gå til å dekke uforutsette utgifter. Det kan være at mobilen blir ødelagt og du må kjøpe en ny, eller at du må innom tannlegen for en sjekk.  
  • Benytt deg av studentrabatt på alt fra mat og drikke, tannlege, trening og frisør. Se studenttorget for mer info om bedrifter som tilbyr rabatter.
  • Har du som studentpenger til overs kan det være lurt å starte sparing til bolig på BSU- konto (boligsparing for unge). Med dagens strenge egenkapitalkrav og stigende boligpriser, bør du starte sparing tidlig. Du kan spare inntil kr 25 000,- pr år, men vær klar over at du bør ha en inntekt over kr 69 650,- for å kunne nyttiggjøre deg av skattefradraget på kr 5 000,-.

Lykke til med studiestart!