Tips til deg som er student

- Skaff deg ledererfaring tidlig. Begynn gjerne i det små og husk at ledelse kan være så mangt.

Under studiene dukker det opp mange muligheter for ledererfaring. De enkleste er å ta ansvar for gruppeprosjekter og tidsfrister, koordinering av arbeid, fordeling av arbeidsoppgaver eller lignende. Men deltakelse i studentgrupper, organisasjoner, foreninger eller arrangementsgrupper er mer verdifullt. Finn en aktivitet du interesserer deg for og ikke vær redd for å ta ansvar!

Mange av topplederne vi har snakket med i podcasten Kvinner og toppledelse, nevner at de tidlig tok ansvar og praktiserte «ledelse» i en eller annen form. Det kan være i form av deltakelse i elevråd eller russestyre, som tillitsvalgt i klassen, samt leder for avslutninger, arrangementer eller turer. Dette er alle ledererfaringer som gir deg verdifulle ferdigheter du kan bruke senere i karrieren.

- Husk at det finnes ulike typer ledelse og under studietiden har du mulighet til å teste ut hva du liker.

Er du flink med mennesker eller liker du tall og struktur? Er du god til å planlegge eller er du en mer kreativ sjel? Personalledelse, økonomisk ledelse, strategisk planlegging og kreativ ledelse er bare noen eksempler på ledelse i praksis. Ved å utfordre deg selv til å teste ut litt forskjellig, får du bedre kjennskap til hva du er god på og kanskje også hva du ønsker å gå videre med.

- Bruk god tid til å sette deg inn i mulighetene studiet ditt gir deg. Vær bevisst og strategisk i valg av fag, studieretning, fordypningsemner og oppgaver.

Hvilke typer jobber kan du få? Hva slags kompetanse, fag eller erfaringer trenger du for å få drømmejobben din? Er det noen kvalifikasjoner drømmejobbene etterspør som du kan få under studiet? Ved å bruke god tid på å undersøke muligheter og innhente informasjon om jobbmarkedet, kan du forme studiet ditt mot de jobbene du kan tenke deg i etterkant.

Visste du at 22 prosent av studenter ved NHH ville valgt en annen fagkombinasjon, dersom de kunne valgt på nytt?[1] Dette kan være at man først sjekker ut jobbmarkedet etter endt studie, og da skjønner at man burde ha trengt andre fag eller egenskaper for de jobbene man ser etter.

 

[1] Kandidatundersøkelsen 2018 finner du her