Tips til deg som er student

- Skaff deg ledererfaring tidlig. Begynn gjerne i det små og husk at ledelse kan være så mangt.

Under studiene dukker det opp mange muligheter for ledererfaring. De enkleste er å ta ansvar for gruppeprosjekter og tidsfrister, koordinering av arbeid, fordeling av arbeidsoppgaver eller lignende. Men deltakelse i studentgrupper, organisasjoner, foreninger eller arrangementsgrupper er mer verdifullt. Finn en aktivitet du interesserer deg for og ikke vær redd for å ta ansvar!

Mange av topplederne vi har snakket med i podcasten Kvinner og toppledelse, nevner at de tidlig tok ansvar og praktiserte «ledelse» i en eller annen form. Det kan være i form av deltakelse i elevråd eller russestyre, som tillitsvalgt i klassen, samt leder for avslutninger, arrangementer eller turer. Dette er alle ledererfaringer som gir deg verdifulle ferdigheter du kan bruke senere i karrieren.

- Husk at det finnes ulike typer ledelse og under studietiden har du mulighet til å teste ut hva du liker.

Er du flink med mennesker eller liker du tall og struktur? Er du god til å planlegge eller er du en mer kreativ sjel? Personalledelse, økonomisk ledelse, strategisk planlegging og kreativ ledelse er bare noen eksempler på ledelse i praksis. Ved å utfordre deg selv til å teste ut litt forskjellig, får du bedre kjennskap til hva du er god på og kanskje også hva du ønsker å gå videre med.

- Bruk god tid til å sette deg inn i mulighetene studiet ditt gir deg. Vær bevisst og strategisk i valg av fag, studieretning, fordypningsemner og oppgaver.

Hvilke typer jobber kan du få? Hva slags kompetanse, fag eller erfaringer trenger du for å få drømmejobben din? Er det noen kvalifikasjoner drømmejobbene etterspør som du kan få under studiet? Ved å bruke god tid på å undersøke muligheter og innhente informasjon om jobbmarkedet, kan du forme studiet ditt mot de jobbene du kan tenke deg i etterkant.

Visste du at 22 prosent av studenter ved NHH ville valgt en annen fagkombinasjon, dersom de kunne valgt på nytt?[1] Dette kan være at man først sjekker ut jobbmarkedet etter endt studie, og da skjønner at man burde ha trengt andre fag eller egenskaper for de jobbene man ser etter.

[1] Kandidatundersøkelsen 2018 finner du her

Kvinner og toppledelse – verktøykasse Psst: Gode karrieretips for alle økonomer!

Kvinner og toppledelse – Econas politikk

Econa er foreningen for studenter og høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Vi hjelper deg med karriere og lønn, og kan gå gjennom arbeidskontrakten din når du skal ut i arbeidslivet. Er du ikke medlem? Sjekk medlemstilbudene og  meld deg inn i dag!