Vi har ingen mastersyke

De siste dagene har vi sett en snodig debatt mellom kommentatorer i Aftenposten og Dagens Næringsliv.

Student

Det begynte med at Dagens Næringsliv i en leder hevdet at vi har en «mastersyke» i Norge. Avisen argumenterte mot at «alle» i Norge må ta høyere, akademisk utdannelse og mente akademisk master ikke er «svaret innenfor ethvert fag og for enhver student».

Politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten svarte med en kommentar hvor hun mente begrepet mastersyke var «tøv, fra start til slutt». Dermed svarte DN-kommentator Eva Grinde med å beskylde Eilertsen for å argumentere mot en ikke-eksisterende «folkebevegelse som i prinsippet er imot utdannelse på masternivå» og mente «bildet er mer sammensatt».

Problemet er at DN, og andre, ved å bruke et tabloid uttrykk som «mastersyke» nettopp bidrar til å overforenkle bildet.

For det er en myte at det er spesielt mange i Norge som tar mastergrad. Den siste utgaven av den årlige OECD-rapporten Education at a Glance, som kom forrige uke, viser at i Norge har 13 prosent i aldersgruppen 25 til 34 år tatt en master. Det er lavere enn enn snittet i både OECD og EU.

Men når man først har etablert myten om at «alle» tar master i Norge, er det lett å koble dette sammen med for stort frafall fra yrkesfagene, slik DN gjør.

Dette er svært uheldig. Et land med Norges høye lønnsnivå trenger både akademiske mastergrader og yrkesutdanninger med høy kvalitet. Det er helt unødvendig å sette opp en motsetning mellom disse to målene.