Vurderer du å studere i utlandet?

Det finnes flere gode grunner til å gjøre drømmen om utenlandsstudier til virkelighet. Det er flere studieretninger og andre fagkombinasjoner å velge mellom i utlandet, man får viktig internasjonal erfaring, både faglig og personlig vekst, samtidig som man får oppleve et nytt land og en ny kultur. Er du en av dem som drømmer om å studere utenfor Norges grenser? Vi har samlet noen tips som kan være til hjelp for deg som vurderer å studere i utlandet.

Søknadsprosess

Å søke om studieplass på utenlandske universiteter er ofte en krevende prosess, og det er derfor lurt å begynne tidlig med søknadsprosessen. Søknadsfristene varierer fra land til land, og opptakskravene er forskjellige. Mange skoler krever for eksempel språktester (TOEFL iBT eller lignende) som må bestilles i god tid i forveien. Avhengig av studieland og skolen du skal søke på, kan det være at du må ta ulike opptaksprøver. De mest vanlige opptaksprøvene er SAT, ACT, GMAT, Högskoleprovet Sverige og GRE. Du bør også forsikre deg om at du oppfyller fagkravene, spesielt innenfor matematikk og språk. Husk at karakterskalaen er annerledes i utlandet, og at karaktersnittet ditt må «oversettes».

Vær obs på at tilleggs-, alders- eller fordypningspoeng ikke teller på karaktersnittet utenfor Norge. Enkelte skoler krever også motivasjonsbrev i tillegg til søknaden.

Man kan finne god informasjon om opptakskrav og søknadsprosessen i forskjellige land på ANSA sine hjemmesider, men vær klar over at disse ikke er en fasit og kan inneholde feil. For å være på den sikre siden kan vi anbefale å ta kontakt med opptakskontoret på den skolen du ønsker å søke på, for å forsikre deg om at du oppfyller kravene. Det kan også være lurt å forhøre seg med andre norske studenter som går der.

Etter opptak

Etter å ha fått tildelt en studieplass i utlandet er det mye praktisk som må ordnes. Det første man bør gjøre, er å søke om stipend og studielån fra Lånekassen. Lånekassen kan være litt trege med å sette pengene inn på kontoen din, og jo tidligere du søker, jo større sjanse er det for at du får studielånet før skolestart. Undersøk om du trenger studentvisum for oppholdet eller vaksiner, som du finner informasjon om på Utenriksdepartementets landsider. Du bør også skaffe deg forsikring og kredittkort. ANSA tilbyr en komplett forsikring til en grei pris for studenter i utlandet.

Når det gjelder å finne et sted å bo, er det greit å undersøke litt før du bestemmer deg for noe. Finn ut hvilket område du har lyst til å bo i, og hva prisene ligger på. For de fleste land/skoler finnes det egne Facebook-sider for norske studenter hvor det blir lagt ut annonser. Her kan du også finne andre som er på utkikk etter noen å gå sammen med for å finne bosted. Alle universiteter skal ha en boligformidlingstjeneste, så her er det også muligheter for å finne noe.

Dra i god tid før skolestart, da det ofte er mye som skal fikses før skolestart, som å finne bolig, opprette ny bankkonto og forsikring, ordne med telefoni og internett. Universitetene har ofte en informasjonsuke før studiestart, og det kan være lurt å få med seg denne.

Som et siste tips kan vi på det sterkeste anbefale å bli med på introforløpet på skolen! Det er en super mulighet til å bli kjent med både norske og andre internasjonale studenter, samtidig som man får vært med på mye morsomt.