Magma Utgave 5 2023 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Kristin Ølberg og Per Christian Rogdar FOTO: Julie Hrnčířová

Spørsmål og svar til Econas eksperter

Hvor åpen bør jeg være med sjefen om forestående operasjon, sykdom eller andre helsemessige forhold? Hvor mye bør jeg si i jobbintervjuet?

Kristin Ølberg: Master of Management, fagansvarlig karriere. Karriere, jobbskifte, motivasjon, ny i arbeidslivet

Foto: Julie Hrnčířová
Portrettfoto av smilende mann i dress.

Per Christian Rogdar - Advokat, leder. Econa Arbeidsliv. Arbeidsliv, juss.

Foto: Julie Hrnčířová.
Portrettfoto av smilende mann.

Atle Kolbeinstveit - Statsviter og samfunnsøkonom, analytiker. Lønn, lønnssamtale.

Foto: Julie Hrnčířová.

Nina Riibe Siviløkonom, administrerende direktør Ledelse

Foto: Julie Hrnčířová

Arbeidsgiver har ikke lov til å spørre deg om graviditet eller annen familieplanlegging, verken under jobbintervjuet eller i løpet av ansettelsesprosessen. Som arbeidstaker har du derfor heller ingen plikt til å gi slike opplysninger. Tilsvarende kan arbeidsgiver som hovedregel ikke innhente dine helseopplysninger ved ansettelse. Likevel har arbeidsgiver mulighet til å be om de helseopplysningene som er nødvendige for at du skal kunne utføre de arbeidsoppgavene som knytter seg til den utlyste stillingen. 

Med mindre det er tale om slike nødvendige helseopplysninger, har du altså rett til at ditt personvern beskyttes under ansettelsesprosessen. Econa erfarer at flere arbeidsgivere heller ikke ønsker at du på eget initiativ oppgir sensitive opplysninger. Slike forhold kan ubevisst påvirke deres beslutninger, og arbeidsgiver vil ikke risikere at helseforhold benyttes for å problematisere et eventuelt avslag. 

Likevel er det viktig at du bygger opp et tillitsfullt forhold til din fremtidige arbeidsgiver. Åpenhet under ansettelsesprosessen kan bidra til at du fremstår som ryddig og lojal. Dersom du ønsker å opplyse om helseforhold før ansettelsen, kan du ta opp dette etter at du har mottatt jobbtilbudet, men før tilbudet aksepteres. Dette gir rom for en god dialog og eventuelle endringer før arbeidsavtalen til slutt signeres. 

Econas advokater kan bistå deg dersom du er i tvil om hva du bør dele med arbeidsgiver. Ta gjerne kontakt med oss – særlig dersom du i tilbudsbrevet eller arbeidsavtalen bes om å bekrefte at du har meddelt korrekte og nødvendige opplysninger om helsemessige forhold av betydning for stillingen, og dette ikke har vært et tema tidligere i dialogen. 

I ditt arbeidsforhold 

Det er av stor betydning i arbeidslivet at du bidrar til å bygge opp en god relasjon til din nærmeste leder. Derfor vil vi råde deg til å ha en åpen dialog om eventuelle helsemessige forhold som påvirker hvordan du utfører jobben din, eller medfører at du har behov for fravær. Både du og arbeidsgiver vil være tjent med at arbeidet tilrettelegges slik at din situasjon forbedres. Dersom du står i en krevende situasjon utenfor jobben, kan det ofte bli en ekstra belastning å holde dette skjult. 

Selv om åpenhet er ønskelig, bør du selvsagt vurdere om du faktisk er komfortabel med å dele den konkrete helseutfordringen med din leder. Mange ledere både ønsker og innbyr til god dialog, men det er ikke opplagt at det alltid er en fordel å dele sykdomshistorikk, helseutfordringer eller andre tilretteleggingsbehov med sin overordnede. Det er ingen selvfølge at det er rom for dette i alle arbeidsforhold. Har du behov for å drøfte hvordan du skal håndtere en slik situasjon, er du velkommen til å kontakte Econas karriererådgivere eller arbeidsrettsadvokater. 

Hilsen Kristin og Per Christian 

)