Magma Utgave 3 2023 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Nina Riibe FOTO: JULIE HRNČÍŘOVÁ

Våg å endre kurs

Min drøm var å bli lege. Men et uheldig tema på en eksamen ble vendepunktet. Jeg kom opp i et tema jeg var helt uforberedt på – og tok det som et tegn på at dette ikke var veien for meg. Jeg skiftet kurs, valgte økonomistudier og ble siviløkonom.

Nina Riibe Siviløkonom, administrerende direktør Ledelse

Foto: Julie Hrnčířová

Noen vet allerede som barn hva de skal bli når de blir store. Andre får aha-opplevelsen under studiene. Også har du dem som opplever ett eller flere vendepunkt godt inn i karrieren. Det kan være en jobbannonse, en sjef, en hobby, mistrivsel eller et verdivalg som utløser et helt nytt veivalg. 

Sumeet Singh var godt fornøyd med både økonomiutdannelsen og jobben han hadde. Men en dag snublet han over en jobbannonse som traff både hodet, magen og hjertet. Alle brikkene falt på plass. Han forlot excel-arkene og ble sjef for mangfold, inkludering og tilhørighet i Schibsted. Kanskje var det alle timene som frivillig og engasjementet som arrangør av Turbandagene som fikk han til å våge å endre kurs? 

Noen opplever aldri slike avgjørende vendepunkt. De får ikke aha-opplevelsen som åpner øynene for den riktige, eller den helt nye veien videre. Og lever kanskje godt med det – eller kanskje i en konstant «hva hvis»-tilstand. 

I denne utgaven av Magma snakker vi med Sumeet Singh og flere andre som beskriver hva som gjorde at de endret kurs.

Det er vanskelig å være helt sikker på hva som er de rette valgene. 

Ofte blir vi kontaktet av nyutdannede som kaver med alle valgene. De vet ikke hva de vil. Det er ikke så rart. Det er store avgjørelser. Derfor er det lett å skli inn i sin første jobb – kjempeglad for å få et tilbud og en mulighet. Og da har oppgavene lett for å styre mer enn refleksjonene over egne styrker og verdier. Samtidig er den første jobben utrolig viktig læring. Man erfarer hva man er god på, hva man liker og hva man ikke trives med. 

Det er vanskelig å være helt sikker på hva som er de rette valgene. Noen blir aldri helt sikre. Jeg tror uansett at nysgjerrighet er en viktig nøkkel. Et åpent sinn – med fokus på mulighetsrommet i alle valg du står ovenfor. I tillegg gjelder det i yrkeslivet som i alt annet: hardt arbeid og trening. Gå systematisk til verks. Sett fordeler og ulemper opp mot hverandre. Kjenn etter, som Singh gjorde – med både hode, hjertet og magen – hva tiltaler deg mest. Jeg tror på det å finne en balanse. Samtidig er det en del av livet å ta noen valg som du ikke vet konsekvensene av. Det er en del av det å bli voksen. 

Jeg er ikke typen som angrer, eller som ser meg bakover så ofte. Men jeg er utrolig glad for at jeg tok den utdannelsen både jeg og du som leser dette tok. Den gir oss fantastisk mange muligheter. Vi kan utforske sideveier og omveier. Kanskje er økonomiveien den mest matnyttige akademiske utdannelsen som finnes?  

Jeg er glad for at jeg ble økonom. Glad for at jeg bomma så grovt på den eksamen den gangen – selv om jeg nok alltid vil la meg fasinere av legegjerningen. 

Våg å kjenne etter du også. Både i starten av karrieren og neste gang du står i et veiskille eller møter på en mulighet!

Signatur Nina Riibe

Nina Riibe

Adm. dir. i Econa

nina.riibe@econa.no

)